20:30 / 09.04.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Slijede južina i zatopljenje, do utorka i samo ponegdje malo kiše

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

Kako je i primjereno travnju, snježni pokrivač sljedećih će se dana zadržati samo u najvišem gorju, i to sve manji jer će nam do utorka opet biti razmjerno toplo, uz umjeren, ponegdje i jak jugozapadnjak, a topit će ga i povremena kiša, osobito u nedjelju te još više u utorak. No, potkraj utorka i u srijedu, s novim kratkotrajnim zahladnjenjem, ponovno će ponegdje u gorju pasti malo snijega, a sredinom tjedna moguće je i slab mraz. Na Jadranu će tada razvedravanju pridonijeti bura i tramontana. No, prije toga, uz jugo, gdjekad čak na udare i olujno, bit će dosta oblaka iz kojih će pljuskova i grmljavine biti u utorak, a malo kiše ponegdje i prije, posebice u nedjelju na sjevernom Jadranu.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima.

U subotu većinom suho i uz južinu toplije

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura između 1 i 4 °C, a najviša dnevna od 16 do 18 °C.

Mraza neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj, a najviša dnevna temperatura bit će oko 17 ili 18 °C. Pritom će biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar.

Najvjetrovitije će biti u gorskim krajevima, uz povremeno jak jugozapadnjak, dok će na Jadranu puhati većinom umjereno jugo i južni vjetar. Uz promjenjivu naoblaku malo kiše može pasti u Gorskome kotaru te na širem riječkom području. Ujutro u gorju još mjestimice može biti slabog mraza, a dnevna temperatura zraka bit će između 10 i 14 °C, na moru od 14 do 16 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu do povećanu naoblaku. Puhat će umjereno, prema otvorenom do jako jugo, a more će biti umjereno valovito. Jutarnja temperatura između 1 i 3 °C, uz obalu i na otocima od 6 do 9 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.

Podjednako toplo uz temperaturu od 15 do 17 °C bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme te umjereno jugo, prema otvorenom povremeno i pojačano."

Razmjerno toplo, uz južinu, te do ponedjeljka kišu rijetku i u malim količinama

"U sljedeća dva dana na kopnu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Oblačnije će biti u nedjelju, uz mjestimičnu kišu, ponajprije u gorju. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar i bit će sve toplije. U utorak novo jače naoblačenje s kišom, ponegdje moguće i obilnijom, zahladnjenjem te okretanjem vjetra na sjeveroistočnjak. Potkraj utorka u gorju može biti i snijega.

I na Jadranu će uz promjenjivu naoblaku do utorka kiše povremeno biti na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkom području. U utorak uz naoblačenje kiša će biti češća, mjestimice i obilnija. Puhat će umjereno i jako jugo, a potkraj utorka na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!