I u četvrtak danju iznadprosječno toplo, te još pretežno sunčano

09.02.2022.

19:22

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"I četvrtak će u većini Hrvatske proteći u proljetnom ugođaju i uz iznadprosječno visoku dnevnu temperaturu zraka. Razmjerno toplo bit će i u petak, no uz sve više oblaka, a prema večeri mjestimice će pasti i malo kiše, u gorju uz dotok hladnog zraka moguće i snijega.

Za vikend uglavnom suho i sunčanije, ali hladnije, u subotu na Jadranu i vjetrovito, mjestimice uz jaku buru s olujnim udarima.

Početkom novoga tjedna raste vjerojatnost za češće i rasprostranjenije oborine, na Jadranu i umjereno, prolazno moguće i jako jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u četvrtak danju iznadprosječno toplo, te još pretežno sunčano

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U četvrtak će na istoku Hrvatske biti sunčano i iznadprosječno toplo, uz najvišu temperaturu zraka oko 15 °C. No ujutro će biti temperaturnih "minusa", mjestimice moguće i magle, osobito uz rijeke. Navečer će zapuhati umjeren jugozapadnjak.

Jugozapadni vjetar puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, osobito od sredine dana, a prema večeri u višim predjelima mogući su i jaki udari. Bit će većinom sunčano no ujutro uz mogućnost za mjestimičnu maglu i temperaturu od -4 do -1 °C, koja će popodne porasti i do 15 °C.

Iznadprosječna toplina i na zapadu zemlje, gdje će biti povremeno umjerene, pa i povećane naoblake, a ujutro je mjestimice moguća magla, osobito u Istri. Dok će u gorju puhati umjeren jugozapadnjak, prema večeri i jak, uz obalu sjevernog Jadrana vjetar će biti većinom slab.

I u Dalmaciji uglavnom slab vjetar i more mirno. Duž obale nebo gotovo bez oblačka, a u unutrašnjosti će povremeno biti male naoblake, ujutro uz temperaturne "minuse", ponegdje i mraza. Popodnevna pak temperatura zraka uglavnom između 13 i 16 °C.

I na jugu Hrvatske proljetni ugođaj - i pritom stabilno, pretežno vedro, uz većinom slab vjetar. Jutarnja temperatura od 5 do 9 °C, u zaobalju niža, a najviša dnevna oko 15 °C."

U nestabilniji petak još razmjerno toplo, zatim hladnije

"Iznadprosječno toplo na kopnu će biti i u oblačniji petak, kada će u drugom dijelu dana mjestimice pasti malo kiše, u gorju navečer uz dotok hladnijeg zraka moguće i snijega, a vjetar će okrenuti na umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Vikend zatim sunčaniji, uz temperaturu primjereniju dobu godine.

I na Jadranu će temperatura za vikend većinom biti malo niža, a u subotu će osjetu svježine pridonositi i jaka bura s olujnim udarima. No prije bure, u petak će puhati većinom umjereno jugo s kojim će više oblaka doći ponajprije na sjeverni Jadran, gdje je i mjestimična kiša najvjerojatnija.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!