Južina i kiša još i na Stepinčevo pa slijedi sa zimom "kreševo"

09.02.2021.

17:19

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Za sve kojima odgovara iznadprosječna toplina, srijeda je posljednji dan u ovom tjednu kada će biti toplije od uobičajenog za doba godine. No, bit će i kiše, osobito na Jadranu i obilnije, praćene grmljavinom, a i jakog i olujnog juga, u noći na kopnu ponegdje i snijega, uglavnom u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj.

Uz pritjecanje osjetno hladnijeg zraka u četvrtak će se razvedravati, ali još mjestimice može biti kiše, na kopnu snijega. U nastavku tjedna barem djelomice sunčano, te prilično vjetrovito, na Jadranu uz većinom jaku i olujnu buru koja će pojačavati osjet hladnoće ionako razmjerno hladnih dana, nerijetko uz negativnu temperaturu tijekom jutra, a na kopnu ponegdje i cijeli dan.", prognozirala je u HRT-ovim emisijam "Vrijeme" uoči i nakon Dnevnika u 19 sati Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

POSEBNO PRIOPĆENJE DHMZ-a

DHMZ je u ponedjeljak objavio posebno priopćenje o ovoj žestokoj promjeni vremena i doslovno preko noći zahladnjenju sa srijede na četvrtak, nakon kojeg će ovo iznadprosječno toplo razdoblje zamijeniti suprotno - hladnije od prosjeka.

A još prije zahladnjenja, zbog kojeg su agrometeorolozi DHMZ-a dali mnogobrojne savjete za zaštitu bilja i životinja, nevolje prijete i zbog "mjestimice obilnije oborine", koja bi mogla "povećati vodostaje rijeka na područjima uz Jadran te u njegovu zaleđu".


I još: "Zbog vrlo vjetrovitog vremena treba računati na poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, a zbog niskih temperatura bit će i poledice, moguće čak i na otocima."

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu još razmjerno toplo, uz južinu i kišu, ponegdje i obilniju

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno. Ujutro ponegdje može biti magle, a uglavnom poslijepodne i mjestimice malo kiše. Temperatura između 10 i 13 °C, ujutro od 2 do 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro malo hladnije, lokalno uz mogućnost magle. Danju pretežno oblačno uz povremenu kišu, uglavnom u drugom dijelu dana, a slabe kiše bit će i na Banovini. Poslijepodnevna temperatura između 8 i 11 °C. Slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar u noći će okrenuti na sjeverni, uz pad temperature zraka.

Mjestimice obilnije kiše može biti u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, a u noći na četvrtak uz pad temperature u gorju će vjerojatno biti susnježice i snijega. Puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, a na Jadranu jako i vrlo jako jugo, koje će prema kraju dana slabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak. Temperatura u gorju uglavnom između 5 i 10 °C, na Jadranu ujutro od 8 do 11 °C, danju 9 i 14 °C.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, uz mogućnost za mjestimice i obilniju kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Puhat će jako i vrlo jako jugo i južni vjetar pa će i more biti valovito. Prema večeri vjetar će oslabjeti i okrenuti na jugozapadni. I dalje će biti temperatura biti iznadprosječna, većinom između 13 i 16 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske. Uz promjenljivu naoblaku oborine će biti češće, mjestimice i obilnije u drugom dijelu dana. Puhat će jako i vrlo jako jugo i južni vjetar koje će prema večeri slabjeti."

Hladnije i razmjerno vjetrovito, uglavnom u četvrtak još ponegdje uz oborine

"Uz osjetni pad temperature zraka još će mjestimice pasti malo snijega, uglavnom u prvom dijelu četvrtka. Od petka više sunčanog vremena, ali i osjetno hladnije, uz umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I na srednjem i južnom Jadranu u četvrtak još može biti kiše, a nakon toga suho i pretežno sunčano, te vjetrovito, uz većinom jaku i olujnu buru. Naravno, i hladnije nego prošlih dana, osobito od petka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!