U subotu često obilnija kiša, u gorju i snijeg, jako jugo i bura

09.12.2022.

16:11

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana pravi nalet zime!

U prvom dijelu subote obilniju kišu - na Jadranu i grmljavinu te jako jugo - u većini unutrašnjosti slijedit će susnježica i snijeg, najprije u gorju. Na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura, s kojom je susnježica moguća i uz more.

U ponedjeljak će oborina prestati, uz razvedravanje. Hladniji zrak i vedrina imat će za posljedicu na kopnu "ozbiljnije" jutarnje temperaturne "minuse", nerijetko i ispod -5 °C, a osjetno će zahladnjeti i na Jadranu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu često obilnija kiša, u gorju i snijeg, jako jugo i bura

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Subota u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačna i kišovitija od petka. Nakon južnog vjetra, danju će zapuhati ponegdje umjeren sjeverni i sjeroistočni. Temperatura zraka od 7 do 12 °C, navečer u padu.

U središnjoj Hrvatskoj
kišovito, osobito u drugom dijelu dana. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar s kojim će pritjecati hladniji zrak. Prema kraju dana će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorju i na sjeverozapadu.

Oblačno s kišom bit će i na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima. Zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeveroistočnjak uz znatno zahladnjenje. Pritom će u drugom dijelu dana u gorju sve češće biti susnježice i snijega, uglavnom u Gorskome kotaru. Najviša temperatura od 7 °C u gorju do 15 °C na otocima.

U Dalmaciji
pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, a obilnije oborine ponajprije u unutrašnjosti. Puhat će umjereno i jako jugo, navečer na sjeveru u okretanju na buru. Temperatura zraka uglavnom između 14 i 18 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije malo niža.

Podjednako i na jugu Hrvatske. Osim na moguće izraženiju povremenu kišu te pljuskove s grmljavinom, žuto upozorenje vrijedi i za jako jugo koje će navečer okretati na jugozapadnjak."

I u nedjelju još oborine pa stabilnije, ali i hladnije

"Idućih dana u unutrašnjosti sve hladnije. U nedjelju kiša i snijeg, no postupno će slabjeti i prestati, a u ponedjeljak bi ih još moglo biti u unutrašnjosti Dalmacije i gorju. U ponedjeljak smanjenje naoblake, a u utorak ujutro temperatura ponegdje niža i do -7 °C.

Na Jadranu u nastavku vikenda i u ponedjeljak kiše će postupno biti sve manje i rjeđe uz sunčana razdoblja, a uz buru i sjeverozapadnjak temperatura u padu. Pritom malo susnježice može biti i na obali i u zaobalju, ponajprije sjevernoga Jadrana. U utorak uglavnom suho.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!