22:25 / 31.05.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Utorak na Jadranu većinom sunčan, a na kopnu još ponegdje pljuskovi

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

I tijekom barem djelomice sunčanog utorka će još ponegdje pasti malo kiše, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova, osobito u istočnim i gorskim krajevima, a na srednjem i južnom Jadranu mogući su olujni udari sjeverozapadnog vjetra.

Od srijede do nedjelje stabilnije, sunčanije i toplije
, i to ne samo od prošlih dana, nego će i najniža i najviša dnevna temperatura zraka u većini Hrvatske napokon biti viša od prosječne za doba godine, a ponegdje će vjerojatno biti i vruće.

Potkraj nedjelje i početkom novoga tjedna raste vjerojatnost za ponovno promjenjivije dane, s mjestimičnim pljuskovima, grmljavinom, a u zapadnim krajevima unutrašnjosti i osvježenjem.

Stoga ćemo se i sljedećih dana nagledati raznovrsnih meteoroloških pojava, a mnogobrojne su vidljive i na tradicionalnoj izložbi Fotokluba "Zagreb" - i to prvoj nakon potresa, kompletne obnove i pandemije.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza za "Plodove zemlje" njezine kolegice iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a - Petre Sviličić, mag. phys.-geophys.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U utorak na Jadranu pretežno sunčano, a na kopnu još ponegdje pljuskovi

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo oblačno. U noći i ujutro ponegdje može pasti malo kiše, a tijekom dana mogući su pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme i uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorju i unutrašnjosti Istre uz umjeren razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova i grmljavine. Uz obalu će u noći i ujutro puhati umjerena do jaka bura koja će oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 4 do 6 °C, uz obalu između 11 i 15 °C. Najviša dnevna od 17 do 19 °C, na moru između 21 i 24 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a zatim zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, uz obalu između 13 i 16 °C, a najviša dnevna uglavnom od 22 do 25 °C.

I na jugu Hrvatske danju razmjerno toplo, te većinom sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni."

Slijede stabilniji i topliji dani

"Idućih dana u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i sve toplije. Uz umjeren razvoj oblaka još može biti pljuskova, i to većinom na istoku i u gorju. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu većinom sunčano s dnevnom temperaturom zraka od 23 do 27 °C. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!