U srijedu opet vjetrovitije, uz česte oborine, zimske uvjete

28.02.2023.

19:00

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"U srijedu i četvrtak nastavak zimskih uvjeta, uz vjetrovitije vrijeme s više oborina nego tijekom utorka. I pritom u unutrašnjosti povremeno i snijeg i kiša, većinom u gorju novi snježni pokrivač, na Jadranu česta kiša, mjestimice i grmljavina te na sjevernom dijelu jaka i olujna bura, pod Velebitom s orkanskim udarima, a na južnom jako jugo. Glavnina za mnoge nepovoljnog vremena bit će u drugom dijelu srijede i početkom četvrtka.

Tijekom četvrtka postupno smirivanje pa od petka do kraja tjedna uglavnom suho i barem djelomice sunčano, za vikend "čak" mirno i za doba godine ugodno toplo. No, već početkom novog tjedna opet nestabilnije i promjenjivije, uz jugo i jugozapadnjak.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U vremenskoj prognozi unutar "Dnevnika 2" te u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" sažeto je komentirao ovogodišnju veljaču: "I premda smo na njezinu početku imali hladnoću ponegdje kao rijetko kada, kasnije zatopljenje pridonijelo je temperaturnoj prosječnosti, čak i iznadprosječnosti, koja će se u južnijim hrvatskim krajevima nastaviti i sljedećih dana." A još poneke meteozanimljivosti ne samo ove veljače, nego i klimatološke zime - razdoblja od 1. prosinca do 28. veljače - uskoro će se moći čitati u internetskom Meteokutku HRT-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu opet vjetrovitije, uz česte oborine, zimske uvjete

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno, većinom tek poslijepodne ponegdje malo kiše, susnježice ili snijega. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar i temperatura će biti podjednaka kao u utorak.

I u središnjoj Hrvatskoj ožujak će početi tmurno s oborinom na granici kiše i snijega, uglavnom u drugom dijelu dana. Bit će vjetrovitije uz ponegdje jak sjeverozapadnjak i temperaturu uglavnom od 0 do 5 °C.

U gorju
će nastati novi snježni pokrivač, a snijeg će raznositi po cestama i jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, povremeno s kišom. U gorju temperatura zraka od -4 do 1 °C, a na moru najniža uglavnom od 3 do 8 °C, najviša između 7 i 11 °C.

U Dalmaciji
promjenjivo, povremeno s kišom, u oblačnijoj unutrašnjosti i susnježicom, a na moru može i zagrmjeti. Puhat će bura, danju jako jugo, osobito na jugu, a navečer opet posvuda češći olujni udari bure. Temperatura zraka kao u utorak.

Na krajnem jugu Hrvatske
i dalje relativno toplo uz umjereno i jako jugo te tek ponegdje navečer buru. Bit će nestabilno, posvuda može pasti poneki pljusak ili malo kiše. More umjereno valovito i valovito, temperatura zraka danju ponegdje i do 17 °C."

U četvrtak smirivanje vremena


"U četvrtak smirivanje, u unutrašnjosti još ponegdje malo snijega u prvom dijelu dana, a i vjetar će slabjeti. U oblačni petak uglavnom suho, u gorju s ponekom pahuljom, a krajem dana na sjeveru smanjenje naoblake. Razvedravanje će se nastaviti u subotu, vjetar će okrenuti na jugozapadni i zapadni, snijeg će se topiti i na suncu će mnogima biti ugodno toplo.

Na Jadranu
promjenjivo s mjestimičnom kišom, osobito još u četvrtak, u Dalmaciji ponegdje i u petak. Još će u četvrtak prijepodne biti olujnih udara bure, zatim će se smirivati, a u pretežno sunčanu subotu popodne okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura u blagom porastu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koja se pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!