U utorak na kopnu ponegdje oborine, a na Jadranu sunčanije, uz jaku buru

31.01.2022.

19:16

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"U nastavku tjedna na Jadranu većinom suho i barem djelomice sunčano, u utorak s jakom i olujnom burom, a u petak s jugom. U većini kopnenog područja oblačnije, još mjestimice uz malo oborina na granici kiše i snijega, i to većinom u utorak te ponovno u petak i subotu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao ne samo vrijeme početkom veljače, nego i dao sažetu analizu siječnja:

"Dakle, unatoč mjestimičnom snijegu, za ljubitelje pravog zimskog ugođaja i dalje nema dobrih vijesti. Temperatura zraka i sljedećih će dana biti oko prosječne, pa i malo viša. Takva je bila i veći dio siječnja, kojeg je obilježio i manjak oborina, a podjednako će biti i početkom veljače."

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak na kopnu ponegdje slabe oborine, na Jadranu sunčanije, uz jaku buru

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "Tijekom noći na istoku Hrvatske oblačno s oborinama, a i tijekom promjenjivo oblačnog prijepodneva u utorak još ponegdje može biti susnježice ili snijega. Poslijepodne sunčanije. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 5 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, uz umjeren, ponegdje i jak sjeverni vjetar. Tijekom dana promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, a povremeno može biti i slabih oborina na granici kiše i snijega.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima barem djelomice sunčano i vjetrovito. U gorju ponegdje može pasti i malo snijega ili susnježice. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -4 do -2 °C, uz obalu između 0 i 4 °C. Najviša dnevna od 1 do 5 °C, na moru između 7 i 10 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vjetrovito, s jakom i olujnom burom i tramontanom, te more valovito, mjestimice i jače valovito. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 2 °C, uz obalu između 4 i 7 °C. Najviša dnevna od 5 do 7 °C, na moru između 8 i 11 °C.

I na jugu Hrvatske vjetrovito, a ujutro, uz povećanu naoblaku, ponegdje još može pasti i malo kiše. Veći dio dana djelomice sunčano."

I sljedećih dana na kopnu ponegdje moguće slabe oborine

"Idućih dana na kopnu djelomice sunčano, mjestimice s povećanom naoblakom. Povremeno može biti slabih oborina na granici kiše i snijega, uglavnom u petak. U srijedu će na istoku puhati umjeren sjeverozapadnjak.

Na Jadranu u srijedu pretežno sunčano. U četvrtak i petak djelomice sunčano, a na sjevernom dijelu moguća je i slaba kiša. U srijedu slab do umjeren sjeverozapadnjak, u četvrtak u Dalmaciji ponovno bura, a na sjevernom dijelu zapuhat će jugo koje će u petak biti umjereno i jako.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!