U ponedjeljak još toplije, uz veću opasnost od toplinskog vala na zdravlje

16.07.2023.

19:07

Autor: Tomislava Hojsak, dipl.ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Toplinski val vladat će i u prvoj polovini novog tjedna, uz pretežno sunčano vrijeme i ljetnu žegu. Noći će u sve više mjesta biti tople, uz more i vrlo tople, ali će barem dnevnu vrućinu donekle ublažavati poslijepodnevni vjetar s mora.

Pljuskovi s grmljavinom mogući su ponedjeljak na krajnjem sjeveru Hrvatske, a osjetno nestabilniji zrak stiže nam potkraj srijede i noći na četvrtak. Stoga će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj osvježiti uz povremene pljuskove i grmljavinu, nažalost i poneko grmljavinsko nevrijeme. Pljuskovi i kratkotrajna bura donijet će osvježenje i na sjeverni Jadran, najvjerojatnije najprije potkraj srijede, te ponovno s petka na subotu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze potkraj "Dnevnika 2" te u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je komentirala:

"Približava se klimatološki najtoplije razdoblje u godini, znano kao razdoblje pasjih vrućina. Stoga nam ne preostaje drugo nego prebroditi vrućinu u debelom hladu, na obali mora, rijeka ili jezera, u klimatiziranom prostoru ili barem kod kuće pod tušem."

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak još toplije, uz veću opasnost od toplinskog vala na zdravlje

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "I dok sunce neumorno prži, a toplinski val na moru ne popušta već više od sedam dana, u unutrašnjost osvježenje donose povremeni prodori vlažnog i nestabilnog zraka. Jedan takav izgledan je u drugom dijelu tjedna. No do tada, valja se prilagoditi neugodnoj vrućini i sparini, jer će polje povišenog tlaka idućih dana i dalje podržavati dotok vrućeg zraka iz Afrike.

Novi tjedan na istoku Hrvatske počet će s toplim jutrom. Dnevna temperatura bit će još malo viša od nedjeljne. Prevladavat će sunčano, a navečer će zapuhati umjeren sjeverni vjetar i donijeti manje osvježenje.

I u središnjoj Hrvatskoj sunčano. No, navečer bi manja količina nestabilnog zraka mogla stići do Međimurja i Zagorja, gdje se ne može isključiti mogućnost ponekog pljuska s grmljavinom. Jutro će većinom biti toplo, a popodne će temperatura porasti na 34 do 38 °C.

U ponedjeljak i u gorju i na sjevernom Jadranu sunčano, vruće i vrlo vruće. Stoga je opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje velika, osobito uz more, gdje će noć biti topla i vrlo topla. Najviša temperatura zraka od 33 do 36 °C, pa se spas od vrućine može potražiti u moru ili na planinskim vrhovima.

Još jedan sunčan dan i u Dalmaciju. Noć će biti bez vjetra, u unutrašnjosti topla, a na obali vrlo topla, uz najnižu temperaturu raka od 25 do 28 °C. Popodne će duž obale zapuhati umjeren zmorac, na otocima sjeverozapadni vjetar, pa će dnevnih od 34 do 38 °C biti malo podnošljivije.

Na jugu Hrvatske u noći burin, danju također jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Bit će sunčano, popodne vruće i vrlo vruće, uz temperaturu od 32 do 38 °C, a za noćnu od 25 do 28 °C bit će potrebni različiti načini rashlađivanja."

I u utorak sunčano pa nestabilno

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Sunčano, vruće i sparno zadržat će se u kontinentalnom području do sredine tjedna. U utorak ipak malo niža temperatura, a u gorju i izolirani pljusak. U srijedu navečer i u noći na četvrtak s prodorom nestabilnog zraka stižu pljuskovi s grmljavinom, nažalost, ponegdje opet i jača grmljavinska nevremena. U četvrtak će vrućina popustiti, osim u unutrašnjosti Dalmacije koju će kiša zaobići.

I na Jadranu sunčano, uz tople i vrlo tople noći te vruće i vrlo vruće dane. Mala vjerojatnost kratkotrajnog pljuska ne može se zanemariti u utorak, a potkraj srijede i u četvrtak na sjevernom Jadranu sve su izgledniji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, u utorak i četvrtak na sjeveru prolazno bura.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!