U četvrtak djelomice sunčano, južina, danju toplije, na zapadu kiša

28.12.2022.

16:49

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Iznadprosječna toplina se nastavlja, od četvrtka južina, promjenjiva naoblaka, sunčana razdoblja i malo kiše uglavnom u gorju. Nešto više u petak, kad je moguća u većem dijelu unutrašnjosti. Vrlo rijetko ujutro magla, a slabog mraza neće biti nakon četvrtka barem do sredine prvog tjedna iduće godine.

Na Jadranu promjenjivo oblačno s više sunca na jugu, a više oblaka na sjevernom dijelu, na kojem gotovo svakog dana može biti kiše. Često ipak bez nje ili s tek malim količinama. Češća, pa i jača kiša moguća je samo na širem riječkom području u petak. Uz umjereno i jako jugo i južni vjetar temperatura zraka neće se bitnije mijenjati - za doba godine bit će i dalje iznadprosječno visoka.

Štoviše, doček 2023. godine u većini će Hrvatske, osobito kontinentalne, biti jedan od najtoplijih dočeka u znanoj povijesti.", sažeta je tjedna vremenska prognoza posebno za kontinentalni i primorski dio Hrvatske koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak djelomice sunčano, južina, danju toplije, na zapadu kiša

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak na istoku Hrvatske djelomice sunčano, ujutro razmjerno mirno, mjestimice s maglom te ponegdje mogućim slabim mrazom, a danju umjeren južni i jugozapadni vjetar, duga sunčana razdoblja i toplije nego u srijedu, uz najvišu temperaturu zraka od 12 do 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
većinom umjeren jugozapadnjak i s njim promjenjiva naoblaka te mnogo sunčanih sati. Ujutro još mirno, lokalno magla, ponegdje možda i slab mraz. Najviša temperatura oko 13 °C.

Na zapadu umjereno i pretežno oblačno, mjestimice će biti kiše, većinom slabe. Jačat će jugo i jugozapadnjak u gorju, osobito prema kraju dana. Ujutro će vidljivost mjestimice biti smanjena zbog magle. Najniža temperatura zraka od 5 do 10 °C, na otocima sjevernog Jadrana i viša, a najviša od 10 do 15 °C, u gorju ponegdje malo niža.

Djelomice sunčano u Dalmaciji. S više oblaka kiše može biti lokalno na sjevernom dijelu. Jugo u jačanju, osobito na otvorenome, malo do umjereno valovitom moru. Temperatura zraka ujutro od 7 do 12 °C, danju oko 15 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na krajnjem jugu Hrvatske
barem djelomice sunčano, veći dio dana mirno, popodne ponegdje umjeren južni vjetar i jugo. Ujutro temperatura oko 10 °C, a popodne do mnogima ugodnih 16 °C."

Sljedećih dana većinom još toplije

"S južninom ispraćamo staru i dočekujemo novu godinu. Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, osobito u nizinama unutrašnjosti, a povremene kiše uglavnom u oblačnijem gorju, osim u petak kad može padati i drugdje. Temperatura iznad prosjeka, primjerenija, recimo, početku travnja.

Na Jadranu
jugo, većinom umjereno, u nedjelju slabo. Na jugu djelomice sunčano pa i sunčanije te mnogima ugodno s najvišom temperaturom zraka oko 17 °C. Na sjevernom dijelu oblačnije i malo manje toplo, promjenjivije, povremeno s malo kiše, osobito u petak kad bi mogla padati i u Dalmaciji.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!