U utorak većinom sunčano, na sjeveru i malo malo vruće, uz lokalne pljuskove

17.07.2023.

17:34

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: emisija "Vrijeme" / HRT

"I utorak će biti pretežno sunčan, ali danju u većini unutrašnjosti manje vruć od ponedjeljka. Ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom.

Zamjetnija promjena vremena stiže nam u drugom dijelu srijede, kada je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom. Uz pad temperature nestabilne vremenske prilike nastavit će se do vikenda. Najmanje hladnijeg zraka stići će na krajnji jug zemlje, gdje će i dalje prevladavati sunčano, no vrućina će ipak malo popustiti. U Dalmaciji će danju biti čest vjetar s mora, dok će na sjeveru u utorak, i ponovno četvrtak i petak, zapuhati umjerena do jaka bura.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak većinom sunčano, na sjeveru i malo malo vruće, uz lokalne pljuskove

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan i vruć. Vjetar većinom slab, gdjegod ujutro i umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura od 20 do 23 °C, najviša između 32 i 34 °C.

Uz uglavnom slab vjetar ili tiho, u središnjoj Hrvatskoj malo niže vrijednosti. Bit će barem djelomice sunčano, no ne i sasvim stabilno. U noći i ujutro u Međimurju i Hrvatskom zagorju lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine, a kasno popodne i navečer i drugdje.

Kao i u Gorskom kotaru. Drugdje u gorju i na sjevernom Jadranu sunčano. Uz more prijepodne bura, umjerena, podno Velebita i jaka, koja će sredinom dana okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak.

U Dalmaciji sunce i vrućina, uz najvišu dnevnu temperaturu od 34 do 39 °C. Ljetnu žegu će od sredine dana uz obalu ublažavati maestral.

Sunčanih sati neće nedostajati ni na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će nakon toplog jutra s temperaturom raka između 23 i 28 °C vrijednosti porasti do 35 °C na obali, to do 38 °C u zaobalju. Vjetar uglavnom slab, popodne i umjeren jugozapadni i zapadni, pa će more, temperature oko 27 °C, biti malo do umjereno valovito."


Od srijede većinom nestabilnije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Od srijede na kopnu oblačnije, nestabilno - i ono što će mnoge veseliti - vrućina će popustiti. Lokalno valja računati na mogućnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim vjetrom, osobito u srijedu navečer i noći na četvrtak. U unutrašnjosti Dalmacije, kao i na njezinoj obali, nastavit će se sunčano vrijeme, a pad temperature bit će mnogo manje izražen. Na sjevernom Jadranu još veći dio srijede pretežno sunčano, no već je u noći na četvrtak mjestimice velika vjerojatnost neverina, kojih će povremeno biti i u četvrtak i petak. U četvrtak će zapuhati umjerena do jaka bura, koja će u petak biti u slabljenju.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!