U subotu djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme

08.07.2022.

18:41

Autor: Izidor Pelajić, mag. phy. - geophys., DHMZ/HRT

Izidor Pelajić, mag. phy. - geophys., DHMZ/HRT

Izidor Pelajić, mag. phy. - geophys., DHMZ/HRT

Foto: Vrijeme / HRT

Nakon kiše dolazi sunce. Kiša je lokalno bila izraženija, ali uglavnom i dalje nedovoljna da prekine sušu. Uz više oblaka ponegdje još može pasti malo kiše, osobito u nedjelju popodne, no prevladavat će suho i djelomice, pa čak i pretežno sunčano vrijeme. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura zraka ostat će niža od prosječne sve do sredine tjedna. Tek u drugom dijelu tjedna vrućine bi se mogle vratiti na kopno.

A na moru dani vrlo topli i pretežno sunčani. Na sjevernom dijelu Jadrana povremeno može biti umjerene naoblake. Puhat će ujutro slaba do umjerena bura, a popodne umjeren, na otocima i jak sjeverozapadni vjetar. U ponedjeljak i subotu bura će mjestimice biti jaka s olujnim udarima i nekima bi mogla stvarati probleme u prometu.


Na radost svih kojima nedavne vrućine nisu odgovarale, temperatura će u idućim danima rasti vrlo sporo - puževim korakom. Razlog je relativna blizina hladnijeg zraka koji i dalje dolazi sa sjeveroistoka dok se nalazimo između anticiklone dalje na zapadu i ciklone na jugoistoku.

Galerija
Izidor Pelajić, mag. phy. - geophys., DHMZ/HRT, Foto: Vrijeme/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTEmisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTEmisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTEmisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTEmisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTEmisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTEmisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U subotu će na istoku naše zemlje tako biti djelomice sunčano. Rano ujutro uglavnom u Podunavlju još malo kiše, danju uglavnom suho. Puhat će umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, izraženiji u Podravini. Ujutro nekima svježe, najniža temperatura od 14 do 17 °C, najviša dnevna oko 25 °C.

Podjednako toplo bit će i u djelomice sunčanim središnjim predjelima. Sredinom dana prolazno oblačnije uz dnevni razvoj oblaka i vrlo malu mogućnost za poneku kap kiše na sjeveru. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U gorju djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro oko 10 °C, danju do 21 °C.

Na sunčanom sjevernom Jadranu relativno vjetrovito uz umjerenu i jaku buru, lokalno s olujnim udarima. Bura će malo oslabjeti u drugom dijelu dana duž zapadne obale Istre i okrenuti na sjeverozapadnak. Ujutro od 16 do 21 °C, danju između 27 i 31 °C.

U sunčanoj Dalmaciji od jutra relativno vjetrovito. Bura bi mogla stvarati probleme u prometu, osobito u prvom dijelu dana kada će biti najjača. Sredinom dana u unutrašnjosti oblačnije. Najniža temperatura od oko 16 °C u unutrašnjosti do 21 °C, a najviša između 27 i 30 °C.

Na krajnjem jugu često vedro, povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, te sjeverni vjetar. More uglavnom umjereno valovito i valovito te još malo hladnije. Ujutro od 18 do 23 °C, danju vrlo toplo s temperaturom do 30 °C.

Djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme, uz slab do umjeren sjeverni ili sjeveroistočni vjetar te bez osjetnog porasta temperature, mnogima će dobro doći nakon dugotrajnih vrućina. Uz prolazno više oblaka u nedjelju popodne može pasti pokoja kap kiše.

Na Jadranu većinom sunčano. Ujutro umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak, na otocima i jak, a u ponedjeljak opet vjetrovitije duž cijele obale s olujnim udarima bure. Temperatura bez osjetne promjene, većini vrlo ugodno.

Kiša je mnogima nedostajala, u dijelu Dalmacije opet je izostala, a bura dodatno isušuje tlo pa će mnogi poželjeti pomoći svojim maslinicima.

Znajte bar da se vrućine neće odmah vratiti u Hrvatsku.

Izidor Pelajić, mag. phy. - geophys., DHMZ

Naime, temperatura u atmosferi na kilometar i pol visine, inače vrlo dobar pokazatelj maksimalne temperature pri tlu, najprije će se još sniziti u ponedjeljak, a znatnije porasti tek u drugom dijelu tjedna, pa će naš kolektivni odmor od ljetne žege potrajati bar do tada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!