Još u četvrtak jutarnja smrzavica pa do nedjelje kaputa svlačionica

27.01.2021.

19:02

Autor: Izidor Pelajić, mag. phy. - geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Još će u četvrtak ujutro nekima biti hladno, a zatim uz jugo i jugozapadnjak toplije. Povremeno će padati kiša, češća na moru i predjelima uz more, osobito u petak i opet u nedjelju, a uglavnom samo u gorju susnježica i snijeg.", prognozirao je Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati, i još dodao:

"Tijekom nedjelje smirivanje, a sa sjevercem i hladnije - opet primjerenije dobu godine - pa bi i moguće slabe i rijetke oborine početkom idućeg tjedna mogle biti pahuljice, koje bura može donijeti i do mora."

Galerija
HRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
HRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTHRT emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

U nastavku slijedi Izidora detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u četvrtak još hladno jutro, pa južina, zatopljenje, ponegdje i oborine...

Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys.: "U prvom dijelu četvrtka na istoku Hrvatske česta sunčana razdoblja i slab vjetar. Zatim umjeren jugozapadnjak, porast naoblake i moguća kiša. Od jutarnjih -5 °C najviša temperatura porast će do oko 8 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj - ujutro opet mraz, a mjestimice i magla, uglavnom na karlovačkom i sisačkom području. U Međimurju i u višim predjelima u drugom dijelu dana umjeren jugozapadni vjetar te povećana naoblaka s kojom bi navečer lokalno moglo biti kiše,

U gorju navečer susnježica i snijega, a kiša je moguća već popodne na širem riječkom području. Ujutro česta sunčana razdoblja, koja će u gorju umanjivati magla. Ujutro od -10 do -5 °C u gorju, na obali uglavnom od -1 do 4 °C. Danju umjeren jugozapadnjak i jugo te na sjevernom Jadranu od 7 do 11 °C, a u gorju oko 3 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, more malo i umjereno valovito, a jugo tek poslijepodne umjereno. Uz više oblaka u unutrašnjosti lokalno može pasti malo kiše ili susnježice. Ujutro i do - 5 °C u unutrašnjosti, od 0 do 5 °C na obali, a dnevna temperatura bit će između 7 i 12 °C.

Podjednako toplo i većinom sunčano na krajnjem jugu Hrvatske, uz slabo jugo te mirno more. Prema otvorenome malo do umjereno valovito, osobito prijepodne. Ujutro će u zaobalju opet biti mraza, koji je uz najnižu temperaturu od 0 do 5 °C moguć i ponegdje na obali. Navečer naoblačenje."

Jačanje južine i zatopljenje, česte oborine, pa opet promjena...

"Na Jadranu će u petak jugo nastaviti jačati, ponegdje će biti pljuskova i grmljavine, navečer prolazno sjeverozapadnjak, pa opet jako jugo sve do nedjelje kada će sa sjevera krenuti bura. Suha razdoblja najizglednija su u subotu ujutro, iako će ih biti i u ostalim danima.

I na kopnu idućih dana toplije s blagom južinom i promjenjivom naoblakom te povremenim oborinama. Najpovoljnije će za mnoge biti u subotu, kada bi ujutro ponegdje moglo biti i magle. Povremeno kiša, u gorju i susnježica i snijeg bit će česti u petak te opet sa subote na nedjelju i u nedjelju prijepodne. Potkraj nedjelje smirivanje, vjetar će okrenuti na umjeren sjeverni s kojim će temperatura osjetno pasti.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!