Ne zaboravite na mjere zaštite od biljnih bolesti i štetnika

01.05.2022.

17:05

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

I u novome tjednu nastavit će se nestabilno vrijeme, posebice u kontinentalnim krajevima.

Početak svibnja ne donosi strepnju od snižavanja jutarnje temperature zraka ispod točke smrzavanja, jer će vrijednosti vjerojatno biti većinom oko 7 °C u kontinentalnim krajevima te iznad 10 °C uzduž Jadrana. Najviša dnevna temperatura zraka vjerojatno će pag biti u rasponu od 20 °C u gorju do 25 °C na istoku zemlje te će pogodovati nicanju i rastu povrtnih kultura. To je posebno važno za kukuruz, koji je pred sjetvu dobio dovoljno količine vlage da bi nastavio rasti u punom potencijalu.

Količina oborine u travnju većinom je u razini prosjeka, jedino je i dalje vidljiv manjak na srednjodalmatinskim otocima. Kiša, koja će vjerojatno ponajviše padati u kontinentalnim krajevima, ometat će planove za nastavak sjetve kukuruza, koja ove godine kasni, ne samo zbog niske temperature zraka, nego i tla.

Temperaturni uvjeti za nicanje kukuruza sada su optimalni. Srednje dnevne vrijednosti temperature tla na 10 cm dubine u novome tjednu bit će oko 19 °C u nizinama, oko 13 °C u gorju te oko 22 °C uzduž Jadrana.

Redovito obilazite svoja polja i nasade te u skladu sa stanjem na terenu poduzmite odgovarajuće mjere zaštite od biljnih bolesti i štetnika prateći dnevne prognoze oborine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!