I dalje nepovoljni uvjeti zbog suše i iznadprosječne topline

14.08.2022.

15:06

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Kaže se da iza Lovrenca prestaju ljetne vrućine. No, čini se da ljeto još nije reklo svoje jer u novome tjednu slijedi ponovni porast temperature zraka, posebno u kontinentalnim krajevima.

Naime, najviše vrijednosti moguće su čak i iznad 37 °C. Jutra na kontinentu također toplija u odnosu na prošle dane, a toplih noći na Jadranu neće manjkati. Stoga je stres za biljke i životinje u dane pred vikend nažalost neizbježan te im je potrebno osigurati dovoljno vode.

Navodnjavanje će biti vrlo otežano s obzirom na niske razine vodostaja i kišu, koja neće pasti u velikim količinama u prvoj polovini razdoblja, osim možda u Istri. No, pred kraj tjedna velika je vjerojatnost pada temperature zraka, koji će sa sobom donijeti nestabilno vrijeme i moguće lokalno nevrijeme praćeno grmljavinom, pa i tučom. Stoga se svakako preporučuje pozorno pratiti dnevne prognoze oborine za pravovremene reakcije, između ostalog - i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Suša koja vlada u većem dijelu Hrvatske nepovoljno se odražava gotovo na sve kulture. Uvjeti za sazrijevanje kukuruza i soje i dalje će biti nepovoljni, posebice jer je moguć novi toplinski i vodni stres. Također, poželjno je obilaziti nasade i vinograde zbog mogućeg razvoja biljnih bolesti i štetnika.

Tlo je suho i tvrdo te će srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine još malo porasti - u nizinama će biti oko 30 °C, u gorju oko 24 °C, a uzduž Jadrana oko 34 °C.

Dakle, izgledan je i peti ovogodišnji toplinski val. Nadamo se da je i posljednji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!