19:43 / 08.02.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Do srijede s južinom "mučenje" pa stiže "opako" zahladnjenje

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Do četvrtka promjenjivo, ponekad i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u srijedu, do kada će biti i izražene južine. U četvrtak osjetan pad temperature zraka, mjestimice uz susnježicu i snijeg, i to ne samo u gorju. Potkraj četvrtka razvedravanje, pa će od petka prevladavati sunčano, ali osjetno hladnije, uz umjeren sjeverni vjetar, na Jadranu i jaku buru, mjestimice i olujnu", prognozirao je u emisiji "Vrijeme" uoči Dnevnika u 19 sati mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

POSEBNO PRIOPĆENJE DHMZ-a

DHMZ je u ponedjeljak objavio posebno priopćenje o ovoj žestokoj promjeni vremena i doslovno preko noći zahladnjenju sa srijede na četvrtak, nakon kojeg će ovo iznadprosječno toplo razdoblje zamijeniti suprotno - hladnije od prosjeka.

A još prije zahladnjenja, zbog kojeg su agrometeorolozi DHMZ-a dali mnogobrojne savjete za zaštitu bilja i životinja, nevolje prijete i zbog "mjestimice obilnije oborine", koja bi mogla "povećati vodostaje rijeka na područjima uz Jadran te u njegovu zaleđu".


I još: "Zbog vrlo vjetrovitog vremena treba računati na poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, a zbog niskih temperatura bit će i poledice, moguće čak i na otocima."

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u utorak promjenjivo, uz povremenu kišu, te i dalje razmjerno toplo

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno, uz više sunčanih razdoblja poslijepodne. Mjestimice će biti i kiše, osobito prijepodne. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka oko 4 °C, a najviša dnevna između 11 i 13 °C.

Malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno i znatno oblačno vrijeme i mogućnost za povremeno malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo i pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše, mjestimice i u obliku obilnijih pljuskova s gmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će sredinom dana okretati na jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 3 do 5 °C, na moru između 9 i 11 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C, uz obalu između 11 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno s kišom i grmljavinom, osobito ujutro i prijepodne. Poslijepodne će vjerojatno biti i duljih sunčana razdoblja. Puhat će umjereno i jako jugo i oštro pri čemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Jutarnja temperatura od 6 do 8, uz obalu između 11 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 16 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenljivu naoblaku mjestimice biti kiše i grmljavine. Puhat će umjereno i jako oštro, uz obalu jugo."

I u srijedu još južina, uz ponegdje obilnu kišu, zatim promjena...

"U srijedu u unutrašnjosti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, uz izraženu južinu, a u četvrtak uz osjetan pad temperature zraka mjestimice će biti susnježice i snijega, i to ne samo u gorju. Potkraj četvrtka razvedravanje, pa će u petak prevladavati sunčano, ali hladno, osobito ujutro. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a u četvrtak će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak promjenjivo oblačno povremeno s kišom i pljuskovima, osobito u srijedu, kada pljuskovi mjestimice mogu biti izraženiji. U petak djelomice sunčano i uglavnom suho. U srijedu će još biti iznadprosječno toplo, uz umjereno i jako jugo, a od četvrtka sve hladnije, uz jaku i olujnu buru.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!