U četvrtak promjenjivo, gdjegod kiša, lokalno i obilnija, jako jugo, toplo

07.09.2022.

16:09

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Slijede promjenjivi dani tijekom kojih će svakodnevno biti povremene mjestimične kiše, no vrlo je izazovno prognozirati točno mjesto i količinu oborine, koja će biti neravnomjerno raspoređena.

U četvrtak i petak lokalno je vrlo vjerojatna i obilna kiša, u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom, na moru i nevera, osobito u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu, gdje će probleme stvarati i povremeno jako jugo.

Za vikend oborina vjerojatno rjeđa i uglavnom u manjim količinama, a početkom novog tjedna mogla bi izostati.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" potrudila se pripremiti i predočiti svoje subjektivne vjerojatnosti prognoze oborine za pojedina hrvatska područja, uz dodatni komentar:

"Dakle, idućih dana imajte pri ruci kišobran jer kiša je moguća posvuda, ali gdje, kada i koliko, u ovakvim situacijama vrlo je teško detaljno prognozirati. No, možda nekome pomogne prognoza vjerojatnosti kiše!? Primjerice, kao i u srijedu - i u četvrtak je vjerojatnost kiše najveća na sjevernom Jadranu i u gorju, oko 95 %, dok je nešto manja - oko 80 % - u većem dijelu središnje Hrvatske, a najmanja na istoku i jugu Hrvatske - "samo" oko 35 %"

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak promjenjivo, ponegdje kiša, lokalno i obilnija, jako jugo, i dalje toplo

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I u četvrtak će još na istoku Hrvatske prevladavati sunčano uz najvišu dnevnu temperaturu do 31 °C. No, popodne i osobito navečer lokalno će biti jačih razvoja oblaka uz pljuskove i grmljavinu, posebice u zapadnoj Slavoniji i Podravini.

U središnjoj Hrvatskoj nestabilnije - mjestimice malo kiše u zapadnijim predjelima može pasti već prijepodne, a popodne su lokalno vjerojatni i izraženiji pljuskovi. Ali i dalje iznadprosječno toplo uz povremeno umjeren jugozapadnjak.

Jugozapadni vjetar će u gorju imati jake, moguće i olujne udare. Razmjerno vjetrovito bit će i na sjevernom Jadranu, uz ponegdje jako jugo i oštro. I pritom vrlo nestabilno - povremeno će padati kiša, lokalno i u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana. Danju razmjerno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka od 24 do 27 °C.

U Dalmaciji prijepodne većinom sunčano, a potom oblačnije i nestabilnije, najprije u sjevernim predjelima, prema večeri i u južnijim. Valja napomenuti kako su lokalno mogući jače izraženi pljuskovi s grmljavinom, a probleme bi moglo stvarati i mjestimice jako jugo.

Jakog juga, stoga ponegdje vjerojatno i valovitog mora, bit će i na jugu Hrvatske, gdje će se do kasnih popodnevnih sati zadržati uglavnom sunčano te vrlo toplo i vruće. Prema večeri raste vjerojatnost za lokalne pljuskove kojih će u Konavlima biti tek u noći na petak."

I dalje promjenjivo

"Petak duž obale promjenjiv i nestabilan - ponegdje uz obilne pljuskove te ponajprije u Dalmaciji još i jako jugo. Jugo će za vikend slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, uz obalu u noći na nedjelju i buru, no vremenske prilike neće se stabilizirati pa će uz izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja i dalje biti mjestimične kiše.

I na kopnu promjenjive vremenske prilike. Stoga će oborine biti svakodnevno, osobito u petak lokalno i obilnije, uz grmljavinu. Prolazno pojačanog vjetra bit će samo uz pljuskove, a temperatura u postupnom padu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!