17:17 / 07.08.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju većinom sunčano i vruće, ali posvuda ne i stabilno

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"Stabilna subota zbog magle je neke na kopnu ujutro možda nakratko podsjetila na jesen. No poslijepodnevna vrućina, te osobito nedjeljna - prava je ljetna. Neugodno vruće idući tjedan u većini kopnenog područja uglavnom neće biti jer će u ponedjeljak temperatura pasti, a prije toga su moguće i nestabilnosti. Na lokalne pljuskove treba računati i u srijedu.

Na Jadranu se nastavlja suho, osobito na srednjem i južnom dijelu, te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i umjerena opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, s temperaturom zraka danju i oko 35 °C. Sunca neće nedostajati. Takvo će vrijeme vjerujem odgovarati turistima, ali ne i onima koji se bave poljoprivredom. Jugo, u nedjelju mjestimice jako, okrenut će na maestral, a od srijede će biti i bure.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a i dodatno komentirao:

"Ako ćete u nedjelju biti na putu, uz strpljenje će vam trebati i mnogo tekućine. U mnogim krajevima bit će prava žega. Za takvih dana, a prije dolaska osvježenja, ponekad se mjestimice dogode jači razvoji oblaka i neke zahvati izraženiji grmljavinski pljusak. E pa nedjelja će u dijelu unutrašnjosti biti jedan baš takav dan..."


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U nedjelju većinom sunčano i vruće, ali posvuda ne  i stabilno

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu glavno obilježje vremena biti vrućina - najviša temperatura bit će uglavnom između 34 i 36 °C. Iako će prevladavati sunčano, vremenska situacija bit će takva da se u poslijepodnevnim satima ne može zanemariti mogućnost atmosferskih nestabilnosti, lokalno i izraženijih.

Veća vjerojatnost njihove pojave, odnosno pljuskova i grmljavine, moguće i lokalnog nevremena, u drugom dijelu nedjelje je u središnjoj Hrvatskoj, posebice na sjeverozapadu. Pritom vrućina još veća, osobito na Banovini i u Posavini, gdje će biti pretežno sunčano, a temperatura dosezati i 35 °C. Jutarnja temperatura od 17 do 20 °C.

Boraviti, ali i putovati kroz gorsku Hrvatsku, ipak će biti malo ugodnije nego drugdje zbog manje izražene vrućine, a u Lici i jutarnje svježine, dok bi na sjevernom Jadranu mjestimice u prvom dijelu dana moglo smetati jako jugo. Mogućnost lokalnih pljuskova postoji u unutrašnjosti Istre, riječkom zaleđu i Gorskom kotaru, a drugdje većinom sunčano.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije 
sunce te još izraženija dnevna vrućina i noćna toplina, ali i jače jugo. Ono će biti umjereno i jako, uz umjereno valovito i valovito more. Najviša temperatura između 32 i 35 °C, a jutarnja na obali oko 25 °C.

I na jugu Hrvatske u nedjelju obilje sunca, vjerojatno i vedrina, umjereno do jako jugo, i vrućina koja će, kao i obično, najizraženija biti u dolini Neretve s temperaturom i do 36 °C."

U novome tjednu na većini kopna manje toplo, a južnije toplinski val

"Vrućina, uz umjerenu opasnost od toplinskog vala, na srednjem i južnom Jadranu nastavlja se i u novome tjednu. Malo manje vruće bit će na sjevernom Jadranu. Prevladavat će sunčano, i jugo će okrenuti na jugozapadnjak, pa sjeverozapadnjak. U srijedu će na sjevernom Jadranu zapuhati bura.

U većini unutrašnjosti u idućem tjednu manje vruće i ugodnije uz sjeveroistočni vjetar, ponajprije u središnjoj Hrvatskoj. Uglavnom će biti suho i barem djelomice sunčano. U ponedjeljak u prvom dijelu dana mjestimice više oblaka, a uglavnom u srijedu i povećana vjerojatnost za lokalne pljuskove.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!