Najbolje nikud' bez kišobrana, na Jadranu - i vjetrobrana

07.02.2021.

19:44

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Novi tjedan donosi promjenjivo vrijeme uz povremenu kišu, obilniju na Jadranu i u uz njega, a ponegdje će biti i snijega. Na Jadranu će do četvrtka prevladavati jugo i južni vjetar, povremeno jaki i olujni, zatim bura, uz koju će oborine većinom prestati, ali će se i temperatura osjetno sniziti. No, početkom tjedna još biti razmjerno toplo, iako ne kao prošlih dana - za veljaču neuobičajeno toplih.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a u nedjeljnim emisijama "Vrijeme" uoči i nakon Dnevnika u 19 sati.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira u subotu poslijepodne na HTV1, a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak promjenjivo i manje toplo, uz povremenu kišu

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, uz povremenu kišu i jugoistočnjak, a sunčanih će razdoblja biti uglavnom popodne, kada će zapuhati sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 7 do 9 °C, a dnevna između 10 i 13 °C.

Promjenjive i povećane naoblake te povremene kiše bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a popodne i sunčanih razdoblja, kao i na Banovini, gdje će prolazno zapuhati umjeren zapadni vjetar - sjevernije sjeveroistočni. Jutarnja temperatura oko 7 °C, a dnevna od 9 do 12 °C.

Na zapadu zemlje umjereno do pretežno oblačno, kiša će biti češća u prvom dijelu dana, kada na Kvarneru može i zagrmjeti, a u najvišem gorju pasti i malo snijega. Popodne sunčanije. Umjeren do jak jugozapadni vjetar će slabjeti te prema otvorenom okretati na sjeverozapadni. Temperatura zraka na sjevernom Jadranu većinom od 8 do 13 °C, u gorju od 4 do 9 °C.

U Dalmaciji prijepodne većinom oblačno uz čestu kišu te izražene pljuskove s grmljavinom. Zatim prestanak kiše uz sunčana razdoblja. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i zapadni vjetar, prolazno i sjeverozapadni. Temperatura većinom od 11 do 15 °C, u Zagori ujutro niža.

Na jugu Hrvatske do sredine dana više oblaka i obilni pljuskovi s grmljavinom, zatim prolazno smirivanje i djelomično razvedravanje. Jak i vrlo jak južni vjetar u slabljenju te okretanju na sjeverozapadni, uz obalu jugozapadni. Temperatura zraka od 11 do 15 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo i hladnije

"Idućih dana na kopnu promjenjivo s povremenom kišom, češćom u oblačniju srijedu, osobito u gorju te unutrašnjosti Dalmacije. U četvrtak uz dotok hladnog zraka kiša će ponegdje prijeći u snijeg, a zatim vjerojatno i prestati, uz smanjenje naoblake. Povremeno će i dalje biti umjerenog do jakog vjetra južnih smjerova, a u četvrtak će posvuda okrenuti na sjeverni i pojačati. Temperatura zraka niža, u četvrtak i u osjetnom padu.

Na Jadranu do srijede vrijeme po jugu, uz promjenjivu naoblaku i kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Obilne oborine bit će u srijedu na sjeveru, a u utorak, vjerojatno i četvrtak - u Dalmaciji. U četvrtak će zapuhati bura i jačati uz smirivanje kiše i razvedravanje, najkasnije na krajnjem jugu, gdje će veći dio dana puhati južni vjetar.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!