U petak nova promjena

22:21 / 05.05.2021.

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HRT / HRT

Prije suhih i sunčanih dana, većinom i iznadprosječno toplih od subote do utorka - u petak valja izdržati još jedan nalet kiše, gdjegod i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Oni će do južnih hrvatskih krajeva stići tek kasno poslijepodne i navečer te, za razliku od koronavirusa, neće biti krivi za otkazivanje tradicionalne procesije povodom blagdana svetog Dujma prije mise, koja se može pratiti na HTV2.

Tijekom stabilnog vikenda nekima bi mogla smetati jutarnja, u subotu i cjelodnevna svježina, na kopnu i mjestimična kratkotrajna magla, u gorju možda čak i slab mraz, a na Jadranu u subotu i često jaka bura i tramontana, ponegdje i s olujnim udarima. Početkom novoga tjedna pak južina - najava vjerojatne nove promjene vremena u srijedu.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je prosječno toplije nego prije".

U petak nova promjena

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U petak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu još barem djelomice sunčano. S porastom naoblake popodne stiže kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom. Umjeren jugozapadni vjetar okretat će na sjeverni te prolazno pojačati. Dnevna temperatura malo viša nego u četvrtak, a poslijepodne stiže osvježenje.

U Međimurju veći dio dana oblačno, već prijepodne s kišom. U južnijim predjelima središnje Hrvatske u početku barem kraća sunčana razdoblja, a zatim kiša, prema večeri i lokalno obilni pljuskovi s grmljavinom. Umjeren do jak jugozapadni vjetar popodne će zamijeniti sjeverni, uz pad temperature.

I u gorju i na sjevernom Jadranu će već prijepodne povremeno biti više oblaka, pa je već poneka kap moguća na širem riječkom području. Glavnina oborine, mjestimice i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, bit će poslijepodne i navečer. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, na obali i južni, a prema kraju dana okretat će na buru, koja će jačati.

U Dalmaciji djelomice sunčanu, prema jugu i sunčanije. Popodne je poneki pljusak moguć na sjeveru područja, u noći i drugdje. Puhat će umjeren južni vjetar i jugo, prema otvorenom i jak. Danju toplo uz 20 do 23 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, a tek potkraj dana moguć je poneki pljusak i grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugo, prema otvorenom mjestimice jak. Temperatura podjednaka kao u četvrtak - jutarnja od 11 do 16 °C, a poslijepodnevna između 20 i 23 °C."

Do utorka stabilnije i toplije, ali nakon svježih jutara

"U subotu će se diljem Hrvatske razvedriti, pa će tijekom vikenda jutra na kopnu ponovno biti dosta svježa, mjestimice i maglovita, a ni danju neće biti odviše toplo. No, od nedjelje osjetan porast dnevne temperature zraka pa će u ponedjeljak i utorak nekima djelovati kao da je ljeto.

I uzduž cijeloga Jadrana slijedi stabilnije razdoblje, te nakon subotnje svježine - opet mnogima ugodno toplo. Često jaka, ponegdje na udare i olujna bura i sjeverozapadnjak puhat će samo u subotu, a od ponedjeljka bi nekima moglo smetati umjereno jugo.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!