I u petak barem djelomice sunčano te manje hladno, ali ujutro gdjegod mraz

06.04.2023.

19:01

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"I u barem djelomice sunčani i danju od četvrtka malo topliji petak će jutro još biti razmjerno hladno. Štoviše, u unutrašnjosti valja računati na mogućnost mraza.

Za vikend jutarnja temperatura u porastu jer slijedi dotok manje hladnog zraka, ali i sve više oblaka. Povremeno će biti kiše, pa i u obliku ponekog pljuska, većinom u subotu, a u najvišem gorju i snijega. U subotu će puhati jugo i istočni vjetar, zatim sjeverozapadni i bura.


Od ponedjeljka sunčana će razdoblja biti češća, a temperatura zraka viša.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: Vrijeme/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u petak barem djelomice sunčano te još malo toplije, ali ujutro ponegdje mraz

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U petak na istoku Hrvatske umjereno, u Podunavlju i pretežno oblačan, a navečer i u noći mjestimice kiša, ponajprije u Podravini. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka u blagom "plusu", između 0 i 2 °C, a najviša oko 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
češća sunčana razdoblja, osobito prijepodne, pa danju toplije, no jutro ponovno hladno, uz mogućnost mraza. Navečer u Međimurju i Podravini raste vjerojatnost za kišu. Vjetar slab ili tiho.

U gorju i na sjevernom Jadranu
popodne umjeren jugozapadni i južni vjetar. Nakon barem djelomice sunčanog jutra, slijedi postupan porast naoblake. Najniža temperatura zraka od -4 °C u unutašnjosti do 5 °C na otocima. Najviša dnevna između 11 i 15 °C.

Podjednake vrijednosti i u Dalmaciji, pa je ujutro u unutrašnjosti mjestimice moguć mraz. Veći dio dana prevladavat će sunčano vrijeme, a prema noći naoblačenje. Jutarnja slaba do umjerena bura sredinom dana u okretanju na sjeverozapadnjak i zapadnjak.

I na krajnjem jugu Hrvatske
nakon sjevernog vjetar zapuhat će sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Bit će većinom sunčano s najvišom temperaturom zraka oko 15 °C."

Promjenjivi dani


"Blagdanski dani u unutrašnjosti će biti promjenjivi, nestabilni i ujutro manje hladni. Povremeno će padati kiša, većinom u obliku lokalnih pljuskova. Kiša je najvjerojatnija u subotu, kada u najvišem gorju može biti i snijega. U ponedjeljak smanjenje naoblake i danju toplije. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu
će u subotu nakratko zapuhati jugo i istočni vjetar te uz promjenjivu naoblaku na sjeverni dio ponegdje donijeti i kišu. U nedjelju malo kiše može pasti većinom u Dalmaciji, a u ponedjeljak je moguća još na krajnjem jugu. Potkraj vikenda zapuhat će umjerena do jaka bura te će prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u blagom porastu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!