17:23 / 05.08.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Slijede sunčaniji i danju topliji dani, uglavnom u petak još ponegdje i kiša

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"Praznički četvrtak donio je osjećaje ponosa, ali i tuge, kod nekih i zbog olujnog nevremena i štete. U petak će za mnoge vrijeme biti povoljnije, iako uz još poneki pljusak, uglavnom na zapadu unutrašnjosti i sjevernom Jadranu. Od subote još stabilnije i većinom sunčano, uz povratak vrućine, na Jadranu i umjereno do jako jugo. No, jutra u kopnenom području svježija, vjerojatno uz mjestimičnu maglu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

A za "Regionalni dnevnik" četvrtkom dr. sc. Marijan Tadin iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a pripremio je i posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U petak sunčanije i danju toplije, ali još ponegdje i kiša

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Petak će u istočnoj Hrvatskoj biti zamjetno drukčiji od četvrtka, kojeg su obilježila nevremena. Prevladavat će sunčano, ali ujutro svježije i vjerojatno s lokalno kratkotrajnom maglom. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura oko 15 °C, a najviša dnevna oko 27 °C.

U središnoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, ali još ne i sasvim stabilno, pa je od sredine dana u zapadnim krajevima moguć poneki pljusak praćen grmljavinom - slabije izražen nego u četvrtak. Ujutro ponegdje magla, te svježije, a danju toplije - najviša temperatura od 26 do 28 °C.

Uz promjenjivu naoblaku na zapadu Hrvatske je najveća vjerojatnost za još mjestimice pljuskove i grmljavinu, osobito u Istri, na širem riječkom području i u gorju. Najviša temperatura zraka bit će od 21 °C u Gorskome kotaru do 29 °C na sunčanijim otocima sjevernog Jadrana. Po kotlinama ujutro svježe, ponegdje uz maglu, pogotovo u Lici. Vjetar većinom slab, a more sjevernog Jadrana većinom malo valovito.

U petak u Dalmaciji pretežno sunčano, a uglavnom u njezinoj unutrašnjosti i na širem zadarskom području mjestimice jači razvoj oblaka i lokalni pljuskovi s grmljavinom, vjerojatniji poslijepodne. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, uz malo i umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od 18 do 23 °C, najviša dnevna od 28 do 30 °C.

Na jugu Hrvatske najviša temperatura zraka i u petak oko 30 °C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme i većinom umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, ponegdje s jakim udarima. More uglavnom umjereno valovito."

Od subote opet stabilno, većinom u vruće

"U danima koji slijede na kopnu stabilno i pretežno sunčano te danju vruće, osobito u nedjelju, kada temperatura može porasti i do 35 °C. A u subotu ujutro još svježe, ponegdje s maglom. Za vikend slab i umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar. U ponedjeljak slabiji vjetar te mjestimice više oblaka, no uglavnom suho.

Na Jadranu također prevladavajuće sunčano i danju vruće, a jutarnja temperatura u porastu. Zapuhat će jugo, u nedjelju mjestimice i jako, a zatim će oslabjeti. Početkom novog tjedna prolazno više oblaka.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!