U četvrtak u početku oblačnije, ponegdje uz kišu pa razvedravanje

05.05.2021.

19:09

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"I u prvom dijelu četvrtka ponegdje će padati kiša. Zatim će se razvedriti do drugog dijela petka kada bi osim pljuskova moglo biti i grmljavine, uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Sunčano će biti i u prolazno svježiju subotu, na Jadranu i burnu, a suho će se zadržati i u topliju nedjelju te početkom sljedećega tjedna, kada će uz novu južinu dnevna temperatura ponovno rasti, osjetnije na kopnu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je prosječno toplije nego prije".

U četvrtak u početku oblačnije, ponegdje uz kišu pa razvedravanje.

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Na istoku Hrvatske malo kiše past će u prvom dijelu četvrtka, i to većinom na zapadu Slavonije. Vjetar će uglavnom biti slab, jutarnja temperatura od 6 do 8 °C, a danju između 16 i 19 °C.

Još svježije bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će mjestimična kiša padati u noći, samo rijetko još ujutro. Danju postupno razvedravanje, ponegdje opet uz umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Najviše kiše past će u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu. U najvišem gorju moguća je i pokoja pahulja. Ujutro će podno Velebita nakratko zapuhati jaka bura s olujnim udarima, koju će u drugom dijelu djelomice sunčanog dana zamijeniti jugozapadnjak i južni vjetar pa će more biti valovito.

U Dalmaciji djelomice sunčano. Rijetko je gdje moguća slaba kiša, malo vjerojatnija u unutrašnjosti. Jugo i jugozapadnjak bit će umjereni, a more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od oko 8 °C u unutrašnjosti do 15 °C na obali i otocima, danju oko 21 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske uglavnom suho i sunčano. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i južni. More malo do najviše umjereno valovito. Temperatura mora između 16 i 19 °C, ona zraka ujutro oko 14 °C, a danju od 19 do 21 °C."

U petak opet česta kiša pa stabilnije

"U drugom dijelu petka na kopnu naoblačenje, no smirivanje već do subote ujutro pa će vikend biti većinom sunčan. U subotu ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle, u nedjelju ujutro u gorju slabog mraza. Nakon danju svježije subote - od nedjelje osjetno toplije.

Promjena vremena u drugom dijelu petka u Dalmaciji će se vjerojatno osjetiti samo po jugu, dok su na sjevernom Jadranu mogući i izraženiji pljuskovi i grmljavina, a do kraja dana nakon jakog jugozapadnjaka - bura. Bura će u subotu ujutro zapuhati duž cijele obale, no brzo će okrenuti na sjeverozapadnjak - osobito izražen na otocima, a duž obale nastupit će smirivanje. Nedjelja će biti pretežno vedra, mirna i malo toplija.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!