U subotu svježije, česta kiša, na jugu obilnija, jaka bura, na jugu jugo

04.11.2022.

18:14

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Hojsak

Tomislav Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Tijekom vikenda svježije, uz još dosta oblaka, te uz povremenu kišu, u subotu češću, još mjestimice i obilnu, u Dalmaciji i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom. Puhat će često jaka bura s olujnim udarima, pod Velebitom i orkanskim, a u subotu će još nevolja na južnom dijelu Jadrana biti i zbog jakog juga.

Početkom novog tjedna stabilizacija vremena, te razvedravanje i slabljenje vjetra, pa bi magla ponovno mogla biti česta pojava. Najtopliji dan vjerojatno će biti srijeda, a u četvrtak novi oblaci i mogućnost za malo kiše, koja je već u srijedu moguća na sjevernom Jadranu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze na kraju "Dnevnika 2" i emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je komentirala:


"Do nedjelje kiša će uglavnom prestati. No na moru će prometovanje otežavati bura. Stoga imate li planove ovog vikenda, odgodite ih za novi tjedan."

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu svježije, česta kiša, na jugu obilnija, jaka bura, na jugu jugo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Subota će na istoku Hrvatske biti oblačna s kišom, češćom tijekom jutra i prijepodneva. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, između 8 i 13 °C.

Malo kiše još može pasti i u središnjoj Hrvatskoj, uglavnom u prvom dijelu dana. Prevladavat će oblačno, a prema večeri bi na zapadu moglo proviriti sunce. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura osjetno niža nego u petak, većinom 12 - 13 °C.

Barem kraćih sunčanih razdoblja bit će i na zapadu zemlje, osobito u Istri, gdje bi kiša mogla izostati. U gorju oblačno s češćom kišom, te svježije uz 6 do 10 °C. Na sjevernom Jadranu 16 do 18 °C, no dojam svježine pojačavat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, pod Velebitom i orkanskim.

U subotu će u Dalmaciji biti promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, a južnije od Splita s izraženim pljuskovima i grmljavinom, uz mogućnost veće količine kiše u kratkom vremenu. Zapuhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a još ujutro mjestimice jugo. Dnevna temperatura od 15 do 19 °C.

Najkišovitiji će biti na jugu Hrvatske - lokalno će pasti više od 50 litara kiše, osobito uz pojavu pljuskova s grmljavinom. Oblaka će biti mnogo, a sunca malo. Jako jugo duž obale slabjet će i okretati na buru. Dnevna temperatura od 16 do 19 °C."

Sljedećih dana većinom svježije, ali uz rjeđu kišu

"Idućih dana na kopnu još malo svježije, a u ponedjeljak, kada stane vjetar, u gorju će biti moguć i slab mraz. Još će u nedjelju oblačno prevladavati u većini sjevernih kopnenih predjela, a malo kiše može pasti u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Od ponedjeljka stabilnije i sunčanije, ujutro ponovno uz češću maglu.

Jaka bura s olujnim udarima u nedjelju će rastjerati oblake nad Jadranom. No do večeri će oslabjeti, pa će početak novog tjedna proteći mirno i pretežno sunčano, ujutro mjestimice i s maglom. Iako će dnevna temperatura biti malo niža, na suncu će biti ugodno toplo, no ipak će jutra biti osjetno svježija nego proteklih dana.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!