Prognoza zatopljenja je pouzdana, ali ona za kišu još ima mana

03.02.2021.

18:22

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Južina će idućih dana još malo pojačati, pa će temperatura zraka potkraj tjedna u mnogim krajevima biti primjerenija početku travnja nego veljače.", prognozira u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati Kristina Klemenčić Novinc, mag. phys. - geophys., i dodaje: "Do vikenda će se izmjenjivati sunce i oblaci, uz povremeno ponegdje malo kiše, osobito na sjevernom Jadranu. Umjereno jugo jačat će do potkraj nedjelje i u ponedjeljak, kada slijedi promjena vremena, lokalno uz obilniju kišu, moguće i grmljavinsko nevrijeme, posebice na Jadranu."

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugim meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u četvrtak iznadprosječno toplo, samo ponegdje uz malo kiše

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U četvrtak ujutro će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše, a zatim djelomično razvedravanje. Umjeren jugozapadni vjetar slabjet će u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 6 °C, dnevna od 14 do 16 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ujutro oblaka biti mnogo. I dok će zapadni predjeli biti suhi, koja kap kiše može pasti najprije u Podravini, a sredinom dana na Banovini. Popodne sunčanije, osobito na sjeveru. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Na zapadu zemlje prevladavat će oblačno, ponegdje uz malo kiše, a sunčanih će razdoblja biti uglavnom na otocima. Na sjevernom Jadranu će puhati većinom umjereno jugo i južni vjetar, u gorju jugozapadnjak, koji će još ujutro na udare mjestimice biti i olujan. Jutarnja temperatura u gorju oko 5 °C, najviša dnevna od 10 do 12 °C. Na sjevernom Jadranu temperatura između 9 i 14 °C.

Umjerenog, prijepodne i pojačanog juga bit će i u Dalmaciji, pa će more biti malo do umjereno valovito. Kroz oblake će provirivati sunce, osobito na obali i otocima. Stoga će se od jutarnjih vrijednosti od 8 do 12 °C, temperatura popodne biti i do 16 °C.

Razmjerno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme, a umjereno i pojačano jugo malo će oslabjeti u drugom dijelu dana."

Do nedjelje podjednako pa promjena

"Sljedećih se dana vremenska slika na Jadranu neće znatno mijenjati. Više će oblaka biti na sjeveru, gdje povremeno može pasti malo kiše, a nedjelju stiže jače naoblačenje pa će kiše biti uzduž cijeloga Jadrana, na Kvarneru moguće i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno, potkraj vikenda i jako jugo. Temperatura zraka još će malo porasti.

Toplije će biti i na kopnu, uz najviše sunčana vremena u subotu, osobito u sjevernim krajevima. U nedjelju naoblačenje te kiša, najprije u gorju i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a prema večeri i u središnjim predjelima.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, mag. phys. - geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!