U petak popodne naoblačenje pa kiša, razmjerno toplo, južina

30.03.2023.

18:47

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Slijede nam promjenjivi dani, povremeno s kišom, u petak najprije na sjevernom Jadranu, a prema kraju dana u većini krajeva. S petka na subotu moguća je lokalno obilnija kiša. U petak će puhati jugozapadnjak, na udare ponegdje i olujan, a na Jadranu većinom umjereno do jako jugo i južni vjetar.

Od ponedjeljka uglavnom suho, ali i hladnije, pa je na kopnu ujutro uz tlo ponovno moguć slab mraz. Pritom će od nedjelje oblake rastjerivati umjeren, u ponedjeljak i jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, koja će početkom novog tjedna jačati na jaku do olujnu, podno Velebita na udare i orkansku.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak popodne naoblačenje pa kiša, razmjerno toplo, južina

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U petak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano. U drugom dijelu dana postupni porast naoblake, a u noći mjestimice kiša. Zapuhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, popodne ponegdje i jak. Najniža temperatura zraka oko 8 °C, najviša od 19 do 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju malo manje toplo. Naoblaka će biti promjenjiva, no popodne sve oblačnije uz kišu osobito navečer i u noći. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, na udare i olujan.

Olujnih udara jugozapadnog vjetra bit će i u gorju, dok će na obali puhati jugo i južni vjetar. Prevladavat će oblačno vrijeme, no kraća sunčana razdoblja vjerojatnija su ujutro prema otocima. U drugom dijelu dana kiša će biti sve češća, osobito na sjevernom Jadranu gdje lokalno može biti i izraženijih pljuskova te grmljavine. Najniža temperatura zraka od 6 u gorju do 11 °C na otocima. Najviša između 15 i 18 °C.

U djelomice sunčanoj Dalmaciji toplije. Prema večeri naoblačenje, a u noći ponegdje i kiša. Puhat će umjereno i jako jugo, na sjeveru i južni vjetar.

Jugo će puhati i na krajnjem jugu Hrvatske, pa će more većinom biti umjereno valovito. Uz djelomice sunčano vrijeme i promjenjivu naoblaku najviša temperatura zraka porast će na vrijednosti između 17 i 20 °C."

Promjenjivo i sve hladnije


"U unutrašnjosti za vikend promjenjivo, povremeno s kišom, osobito u subotu. Već će nedjelja biti manje topla zbog umjerenog sjeveroistočnjaka s kojim će stizati hladniji zrak. Uz jačanje vjetra, u ponedjeljak će sa zapada početi razvedravanje, no u gorju još može pasti malo oborine na granici kiše i snijega.

Kiše će biti i na Jadranu, početkom vikenda češće na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a zatim će sporadičnih pljuskova biti uglavnom na krajnjem jugu. U nedjelju će zapuhati umjerena bura te naglo jačati, pa od ponedjeljka valja računati na olujne udare, podno Velebita i orkanske.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!