I u petak još ponegdje oborine, na Jadranu samo rijetko jaka bura i jugo

02.03.2023.

21:36

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon kiše dolazi sunce - proročka je to izjava koja će se opet ispuniti, diljem Hrvatske osobito za vikend, nakon što će tijekom petka još mjestimice biti slabe oborine, na jugu i grmljavine, a na Jadranu i još ponegdje jake bure.

U idućem tjednu promjenjivo, najprije s južinom, pa mjestimice kiša, osobito u gorju i snijeg, u utorak pljuskovi, a u srijedu ponovno raste vjerojatnost za novu jaču promjena vremena. No, za pouzdaniju prognozu još valja pričekati.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" na zanimljiv je način ne samo prognozirao, nego i educirao:

"Heliografi DHMZ-a - staklene kugle s papirom koje mjere duljinu trajanja sunčanog vremena - u unutrašnjosti su ovog pretežno oblačnog tjedna ostali gotovo potpuno bez posla. Ni u petak se neće naraditi, ali za vikend hoće - vjerujem, na zadovoljstvo mnogih."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u petak još ponegdje oborine, na Jadranu samo rijetko jaka bura i jugo

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno, u većini mjesta bez oborine, ali tu i tamo može pasti malo kiše, vjerojatnije u Posavini. Bit će mirno, ujutro mjestimice magla. Ujutro najniža temperatura od 3 do 5 °C, a danju najviša od 8 do 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju do 8 °C, ujutro oko 3 °C. Prevladavat će oblačno s nekoliko kapi kiše. Potkraj dana sa sjevera će krenuti razvadravanje pa izglede za sunce prije kraja dana imaju Međimurci i neki Zagorci.

Na zapadu umjereno, u gorju i pretežno oblačno, najsunčanije u Istri. Oborine će uglavnom izostati. Ujutro na moru još umjerena bura, pod Velebitom i jaka, s olujnim udarima, a nakon smirivanja more će biti malo valovito ili mirno. Najniža temperatura zraka oko 0 °C u gorju i vozači će ujutro morati pripaziti na poledicu, na obali i otocima sjevernog Jadrana od 5 do 9 °C. Najviša dnevna na moru do 14 °C, u gorju oko 5 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice kiša, a osobito prema otvorenome moru i grmljavina. Na sjevernom dijelu prevladavat će umjerena bura, a na južnom jugo. Temperatura zraka podjednaka kao u četvrtak.

I na jugu Hrvatske promjenjivo s lokalnim pljuskovima, vjerojatno i grmljavinom. Prema kraju dana kiše će biti još većinom prema otvorenome moru gdje će uz jako jugo biti valovito. Uz obalu more mirno, jugo slabo do umjereno, ujutro pa opet navečer ponegdje i umjerena bura. Najviša temperatura zraka uglavnom od 11 do 14 °C, ujutro oko 8 °C, u zaobalju hladnije."

Za vikend stabilnije pa opet promjenjivo


"Za vikend na kopnu sunčano. Na suncu sredinom dana ugodno toplo, a ujutro svježe, moguće uz slab mraz. Bit će mirno. U subotu ujutro mjestimice magla, u nedjelju na sjeveru više oblaka. U ponedjeljak promjenjivo, mjestimična kiša, osobito u gorju i susnježica te snijeg, ali podjednako toplo.

Na Jadranu za vikend mnogo sunčanih sati, osobito u subotu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a u nedjelju ponovno češća bura. U ponedjeljak uz jugo opet oblačnije, mjestimice i kiša te danju malo hladnije nego za vikend.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!