U nedjelju razvedravanje, ponegdje uz buru, ali i još mjestimice malo kiše

28.08.2021.

17:37

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"Nakon petka s ponegdje obilnom kišom - u Splitu, primjerice, u samo nekoliko sati čak 82 litre po metru kvadratnome - više nego ukupno u posljednjih stotinjak dana i najveća dnevna količina oborine ove godine - i u subotu je bilo lokalno obilnih pljuskova, osobito na širem dubrovačkom području, gdje su i u noći na nedjelju još moguća grmljavinska nevremena.

U nedjelju će se naoblaka polako razilaziti. No, ponegdje će još pasti malo kiše. U noći i prijepodne mjestimice jaka, podno Velebita lokalno na udare i olujna bura u drugom dijelu dana će slabjeti.

Ponedjeljak će biti većinom sunčan i topliji od ponedjeljka, ali ujutro razmjerno svjež, na kopnu često i maglovit. Unatoč prolaznom naoblačenju i mjestimičnoj kiši, dnevna će temperatura zraka u utorak još malo porasti, a u srijedu će se uz umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar razvedravati pa će radni tjedan završiti u sunčanijem tonu.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, a na kraju dulje emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika dodatno je komentirala:

"Iako ovih dana vlada pomalo jesenski ugođaj, pogotovo u unutrašnjosti, ljetu još nije kraj. Već u nedjelju, te osobito sljedeći tjedan, imat ćemo ponovno više sunčanog vremena i topline."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličič, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

Razvedravanje, ponegdje uz buru, ali i još mjestimice malo kiše

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Nedjeljno jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše te najnižu temperaturu zraka oko 11 stupnjeva. Popodne te osobito prema večeri smanjenje naoblake, a najviša temperatura do 19. U drugom dijelu dana zapuhat će umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar uglavnom biti slab, a dnevna temperatura malo viša. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice će pasti malo kiše ili pokoji pljusak, a poslijepodne dulja sunčana razdoblja.

Zapad zemlje djelomice sunčan. Povremeno će oblaka biti više pa lokalno može pasti malo kiše, uglavnom u gorju te u Istri, dok će na otocima sjevernog Jadrana kiša izostati. Umjerena, podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima, u drugom će dijelu dana slabjeti.

Bura će puhati i u Dalmaciji, no bit će većinom umjerena i sredinom dana okretati na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Bit će barem djelomice sunčano i toplo, ali uz prolazno više oblaka povremeno malo kiše može pasti u južnim krajevima.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo, uz kišu i grmljavinu uglavnom rano ujutro, kada je moguće i nevrijeme. Prema večeri razvedravanje. Uz obalu ujutro slaba do umjerena bura, popodne jugozapadnjak i zapadnjak, a prema otvorenom moru umjeren sjeverozapadni vjetar. More malo i umjereno valovito."

I dalje promjenjivo

"Na kopnu će početak radnog tjedna ujutro biti svjež i maglovit, no danju barem djelomice sunčano i toplo. Novo prolazno naoblačenje stiže u utorak, kada će povremeno padati kiša, ponegdje praćena grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka bit će u porastu.

Toplije i na obali i otocima, gdje će danju gotovo posvuda temperatura zraka biti viša od 25 °C. Nakon sunčanog ponedjeljka, u utorak će zapuhati umjereno jugo s kojim će na sjeverni Jadran osim oblaka, mjestimice stići i kiša, a u srijedu malo kiše može pasti gdjegod u Dalmaciji.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!