20:48 / 28.04.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Slijede sunčaniji i topliji dani, ali ne i posvuda suhi

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

Za razliku od nekih koji će Svjetski dan plesa obilježiti samo tijekom četvrtka - oblaci će na nebu "plesati" i sljedećih dana, i pritom povremeno ponegdje ispuštati kišu. No, barem uz jugozapadnjak na kopnu više neće biti hladno kao u dosadašnjem tijelu tjedna - jedna je od sažetijih prognoza za kraj travnja i početak svibnja. Malo detaljniju pripremila je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" prije "Dnevnika" u 19 sati Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a:

"Idući će dani na kopnu biti sunčaniji i osjetno topliji od prošlih. No i dalje nema potpune stabilizacije. Povremena kiša bit će češća u gorskim predjelima. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar koji će u ponedjeljak okrenuti na sjeverni te donijeti malo svježiji zrak.

I na Jadranu će od ponedjeljka biti manje toplo, no do tada dnevna temperatura uglavnom iznad 20 °C. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša, većinom na sjevernom dijelu dok će dulja sunčana razdoblja biti češća u Dalmaciji, no u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro, jačanje juga s kojim će stići prolazno jače naoblačenje te kiša duž cijele obale."

U nastavku slijedi Kristinina još detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U četvrtak sunčanije i uz južinu toplije, ali posvuda ne i suho

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U četvrtak ujutro u istočnoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, a u Posavini je moguća kratkotrajna magla. Popodne jači razvoj oblaka, lokalno i uz kišu praćenu grmljavinom. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, a najviša dnevna do 22 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz uglavnom suho i barem djelomice sunčano vrijeme. Od sredine dana povremeno više oblaka, a malo kiše past će na istoku. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar.

Na zapadu zemlje naoblaka će biti i promjenjiva i povremeno će padati kiša, uglavnom u Istri i Gorskom kotaru. Dulja sunčana razdoblja izglednija su na obali i otocima. Na sjevernom Jadranu će puhati do umjeren jugoistočni i južni vjetar, u gorju jugozapadni, ponegdje i jak. Ujutro temperatura zraka od 7 °C u unutrašnjosti do 13 °C na otocima, a najviša dnevna između 15 i 20 °C.

U Dalmaciji još malo toplije i sunčanije, osobito uz more. U drugom dijelu dana oblaka će biti više, a prema večeri raste i vjerojatnost lokalnih pljuskova, većinom u unutrašnjosti. Mjestimice će zapuhati umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar.

I na krajnjem jugu Hrvatske more uz jugoistočni i jugozapadni vjetar more malo do umjereno valovito. Veći dio dana barem djelomice sunčan, no prema večeri porast naoblake i mala vjerojatnost za kišu. Ujutro temperatura između 12 i 15 °C, a najviša dnevna do 22 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo i toplije, uz južinu

"Oblaci i dulja sunčana razdoblja na Jadranu će se često izmjenjivati. Povremene kiše bit će uglavnom na sjevernom Jadranu, a u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro jačanje juga i prolazno jače naoblačenje koje će kišu donijeti duž cijele obale.

Na kopnu će povremeno puhati umjeren jugozapadni vjetar. Uz promjenjivu naoblaku bit će sve toplije, a lokalni su pljuskovi najvjerojatniji u gorju.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!