18:54 / 27.03.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju promjena - i to ne samo meteovremena

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Prolazna mjestimična kiša sa subote na nedjelju zadnja je oborina u ovome mjesecu, ponegdje čak i do vikenda. Veći dio novoga tjedna bit će uglavnom sunčan, na istoku povremeno oblačniji, a uz većinom slab vjetar ujutro je moguća magla, i to ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i na Jadranu. Nakon osjetno svježije nedjelje temperatura će rasti, mjestimice i iznad 20 °C, a nije još posve sigurno koliko će izražena biti promjena koje se nazire od petka. No nakon burina i sjeverozapadnjaka, od četvrtka će vrlo vjerojatno okrenuti na jugo, ponegdje i jako.", prognozirao je u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a, a i podsjetio na početak ljetnog računanja vremena u noći na nedjelju.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Tomislav Kozarić, dipl. ing., pripremio za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nedjelju razvedravanje, ali još ponegdje i kiša

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Nedjeljno prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će umjereno do pretežno oblačno. Mjestimična kiša padat će uglavnom u noći na nedjelju te rijetko ponegdje još i ujutro. Poslijepodne će biti djelomice sunčano sa slabim vjetrom, ali hladnije nego proteklih dana. Jutarnja temperatura bit će oko 7 °C, a poslijepodnevna oko 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj unatoč oblačnom i relativno toplom jutru te sunčanim razdobljima danju, bit će još svježije nego na istoku - svega oko 13 °C. Malo kiše past će u noći, a prijepodne je još moguća uglavnom na jugu, na karlovačkom i sisačkom području.

Promjenjivo oblačno s povremenom kišom bit će u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu. Oborine, češće u prvom dijelu dana, bit će većinom slabe - baš kao i vjetar. Jugo će posve oslabjeti, a more se smiriti na malo valovito. Jutarnja temperatura od 3 do 5 °C u gorju, na moru oko 10 °C, a dnevna većinom između 11 i 15 °C na kopnu te oko 17 °C na obali i otocima.

U Dalmaciji uglavnom sunčano. U unutrašnjosti i na sjevernom dijelu ujutro oblačnije uz mogućnost za mjestimičnu kišu. Jugo u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak, osobito na otvorenom moru, a duž obale na zapadni vjetar. Najniža temperatura od 5 do 10 °C, a najviša između 17 i 19 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
pretežno sunčano i većini ugodno toplo. Ujutro od 6 do 10 °C, danju od 15 do 17 °C. Na mirnom i malo valovitom moru puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a duž obale zapadni i često jugozapadni vjetar, i to ponaprije sredinom dana."

Početkom novoga tjedna stabilnije i toplije

"Stabilni i sunčani prvi dani novog tjedna često će na Jadranu ujutro biti bez vjetra, pa bi magle moglo biti i oko Pelješkog mosta i prema talijanskoj strani sjevernog Jadrana. Danju će puhati maestral, posred Jadrana do jak, a uz obalu tek umjeren zapadni vjetar. Temperatura u porastu, sredinom tjedna najviša dnevna bit će od 19 do 22 °C, a jutarnja rijetko ispod 10 °C.

I na kopnu stabilno, sunčano i ugodno toplo. U Slavoniji, Baranji i Srijemu često s umjerenom pa i povećanom naoblakom te povremeno sjevernim vjetrom, u srijedu i istočnim. Ujutro u gorju još početkom tjedna može biti slabog mraza. Magla je moguća osobito u kotlinama te uz rijeke i jezera.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!