U utorak većinom oblačno, povremeno kiša, danju manje toplo

26.12.2022.

21:18

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Posljednji tjedan ove godine obilježit će neuobičajena toplina. Samo u srijedu i četvrtak jutra će na kopnu biti hladnija od ostalih dana, mjestimice uz maglu. No, prema vikendu uz jugozapadnjak ponovno toplije, pa bi na Silvestrovo i Novu godinu dnevna temperatura ponegdje mogla opet biti iznad 15 °C. Izmjenjivat će se oblačna i sunčanija razdoblja, uz svakodnevno moguću kišu, ali samo mjestimice, povremeno i uglavnom u malim količinama, najčešće u gorju i na sjevernome Jadranu. Puhat će jugo - umjereno, povremeno i jako, a u utorak navečer na sjevernom dijelu samo prolazno bura.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak većinom oblačno, povremeno uz kišu, danju manje toplo

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U utorak na istoku Hrvatske većinom oblačno te i dalje iznadprosječno toplo, ujutro čak i toplije nego u ponedjeljak, ali dnevna temperatura ipak niža, od 10 do 12 °C. Mjestimice će padati kiša i zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Prolazno umjeren sjeveroistočnjak puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, pretežno oblačnoj, mjestimice uz kišu. Temperatura bez uobičajenog dnevnog hoda - jutro razmjerno toplo, a popodne postupno hladnije.

I u zapadnim krajevima oblačno i nestabilno, povremeno s kišom. Oborina će navečer prestati, na obali će okrenuti na buru, podno Velebita prolazno i jaku, pa će i more biti valovitije. Temperatura zraka u gorju od 8 do 12 °C, no prema večeri će uz sjeveroistočnjak zahladnjeti. I na sjevernome Jadranu temperatura bez izraženog dnevnog hoda, između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, mjestimice uz kraća sunčana razdoblja, ali ponegdje i kišu, ponajprije u drugom dijelu dana kada lokalno može i zagrmjeti. Umjereno jugo popodne će postupno slabjeti. I dalje iznadprosječno toplo uz najvišu dnevnu temperaturu zraka i do 17 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, gdje su kraća sunčana razdoblja najvjerojatnija. Kiša će u većini krajeva danju izostati, a mjestimice će padati navečer te u noći na srijedu. Prema otvorenome moru u prvom dijelu dana puhat će umjereno jugo koje će popodne oslabjeti."

I dalje razmjerno toplo, ali u srijedu i četvrtak uz hladnija jutra

"U srijedu vjetar na Jadranu uglavnom slab, a od četvrtka opet jača jugo. Iznadprosječno toplo vrijeme se nastavlja te će i dalje biti promjenjivo, mjestimice uz kišu, u srijedu uglavnom u Dalmaciji, potom češće na sjeveru.

I na kopnu će svakodnevno ponegdje pasti barem malo kiše, najčešće u gorju. Sredinom tjedna temperatura će biti niža, u četvrtak ponegdje uz jutarnju maglu. No prema vikendu s jugozapadnjakom opet toplije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!