Nedjelja većinom suha, na Jadranu i sunčanija, uz slabljenje bure

26.11.2022.

16:51

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Prvi adventski dani nam donose vremenske uvjete primjerene dobu godine. Dakle, u kopnenim krajevima hladno, u početku i maglovito, uz mogućnost rosulje, dok će na Jadranu biti uglavnom suho, uz buru i "zubato" sunce.

Od sredine idućeg tjedna pak zamjetno raste vjerojatnost oborine, a uglavnom u gorju za ugođaj ponovno i snijega. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na moru umjerena i jaka bura, koja će početkom idućeg tjedna prolazno biti slabija.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja većinom suha, na Jadranu i sunčanija, uz slabljenje bure

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Prva adventska nedjelja u istočnoj Hrvatskoj proteći će većinom uz niske oblake, ponegdje i rosulju, ali rjeđe maglu. Vjetar slab, a ujutro temperatura od 2 °C na zapadu Slavonije do 5 °C na istoku. Danju samo malo više.

U središnjoj Hrvatskoj razdoblja vedrine izglednija su nego na istoku, i danju i noću, pa će najniža temperatura biti od -2 do 2 °C, a najviša oko 8 °C. Ujutro ponovno magla.

Nedjelja će u Gorskome kotaru i Lici biti umjereno i pretežno oblačna, ponegdje i maglovita uz rosulju ili koju kap kiše, moguće i pokoju pahulju snijega. Na sjevernom Jadranu razvedravanje, pa će osobito od sredine dana prevladavati sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, u drugom dijelu dana će slabjeti uz smanjenje valovitosti mora. Najviša dnevna temperatura zraka od 3 °C u gorju do 15 °C na otocima.

Bura će podjednakom jačinom kao u subotu nastaviti puhati u Dalmaciji, gdje će se ujutro razvedriti i biti sunčano. Navečer bura u slabljenju. Jutarnja temperatura uglavnom od 6 °C u zaobalju do 11 °C na otocima. Poslijepode oko 15 °C, u unutrašnjosti Dalmacije malo niža.

Na jugu Hrvatske razvedravanje tijekom nedjeljnog prijepodneva, pa pretežno sunčano poslijepodne. Bura će biti umjerena i jaka, more umjereno valovito, a u početku i valovito. Najniža temperatura uz more oko 12 °C, podalje od obale niža, a najviša dnevna oko 15 °C."

Oborine sve vjerojatnije, bura slabi pa opet jača


"U danima koji slijede u unutrašnjosti većinom oblačno, u ponedjeljak još i maglovito, ponegdje s rosuljom. Od utorka porast vjerojatnosti za malo kiše, uglavnom u gorju i snijega, pa će u srijedu u zapadnim kopnenim krajevima mjestimice biti oborine. Postupno će zapuhati umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar pa će danju biti još malo hladnije.

Na Jadranu u prvoj polovici idućeg tjedna postupno sve više oblaka, a uglavnom će u srijedu mjestimice biti i kiše. U ponedjeljak će bura sasvim oslabjeti, zatim ponovno pojačati, najprije na sjevernom dijelu, dok će u utorak u Dalmaciji prolazno puhati istočnjak i jugo. Dnevna temperatura većinom u blagom padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Tomašević Čavlina, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!