U četvrtak stabilno, u gorju i na moru većinom sunčano, po nizinama magla

26.10.2022.

19:19

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Stabilni vremenski uvjeti nastavit će se sve do blagdana Svih svetih. U jesenske dane to znači jutarnja magla, koja se ponegdje može zadržati i veći dio dana, osobito po nizinama unutrašnjosti. O njoj će ovisiti i najviša dnevna temperatura zraka. Ako se zaželite sunčevih zraka, opcija su planine ili pak obalni krajevi - pretežno sunčani. No, tijekom noći i jutra također treba računati na mjestimičnu maglu. Srećom za mnoge, ne tako čestu ni dugotrajnu kao u unutrašnjosti. Prema otvorenom moru povremeno će puhati umjeren sjeverozapadni vjetar, a uz obalu noću burin, danju jugozapadnjak. Temperatura zraka neće se mnogo mijenjati.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak stabilno, u gorju i na moru većinom sunčano, po nizinama česta magla

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "I četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu započeti uz niske oblake i maglu, no do sredine dana slijedi razvedravanje. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka od 6 do 9 °C. Najviša između 18 i 21 °C.

Jutro će u središnjoj Hrvatskoj biti malo toplije, a dnevna temperatura zraka do 19 °C. U prvom dijelu dana bit će oblačno i maglovito uz većinom slab vjetar, no oblaci će se postupno razilaziti pa će popodne biti djelomice sunčano.

Poslijepodnevnog sunčanog vremena neće nedostajati na zapadu Hrvatske, a jutarnje magle bit će većinom u gorju i Istri. U noći i ujutro duž obale sjevernog Jadrana mjestimice do umjeren burin, a danju jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka od 7 °C u gorju do 15 °C na otocima, a najviša između 18 i 23 °C, gdjegod na moru i viša.

U Dalmaciji vrijednosti temperature kao u srijedu. Bit će sunčano, ujutro samo ponegdje uz maglu - i u unutrašnjosti i na obali. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.

Sjeverozapadnjaka će prema otvorenom moru biti i na krajnjem jugu Hrvatske, pa će more biti mirno ili malo valovito. Uz obilje sunčana vremena, najviša temperatura zraka do 25 °C."

I dalje stabilno

"Idućih dana na kopnu će najviše dnevne vrijednosti temperature malo porasti, no lokalno uz dugotrajnu maglu mogu biti znatno niže. Jutarnja temperatura u blagom padu. Poslijepodne sunčano, osobito u gorju te unutrašnjosti Dalmacije, dok će se u sjevernim krajevima niska naoblaka te magla teško razilaziti. Vjetar uglavnom slab.

Odveć jakog vjetra neće biti ni na Jadranu. Prema otvorenom moru popuhivat će do umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu noću burin, danju jugozapadnjak. Obala i otoci obilovat će sunčanim vremenom, no ujutro mjestimice magla, barem nakratko. Temperatura zraka bez veće promjene.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!