U petak na Jadranu većinom sunčano i vruće, a na kopnu ponegdje pljuskovi

25.08.2022.

21:19

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"I sljedećih će se dana zadržati vrlo toplo, u mnogim mjestima i vruće, te na Jadranu i dalje većinom suho i sunčano, uz lokalne pljuskove uglavnom u nedjelju, te uz pretežno slab zapadni i sjeverozapadni vjetar, u nedjelju jugozapadni i jugo. U većini unutrašnjosti nastavak nestabilnog vremena, uz promjenjivu naoblaku i povremenu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, osobito tijekom vikenda. Mali predah od kiše u većini kontinentalnih krajeva najvjerojatniji je u ponedjeljak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

A njegov kolega Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremio je posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove:

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak na Jadranu većinom sunčano i vruće, a na kopnu ponegdje pljuskovi

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće. Sredinom dana i poslijepodne uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina, osobito u zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 18 °C, a najviša dnevna oko 30 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu naoblaku mjestimice biti kiše, uglavnom u obliku pljuskova. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. U gorskim krajevima promjenjivo, ponegdje uz kišu, većinom lokalne pljuskove. U noći i ujutro uz obalu će puhati mjestimice umjerena i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 21 i 23 °C. Najviša dnevna od 25 do 27 °C, na moru između 29 i 31 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano i vruće, ali u njezinoj unutrašnjosti ne i posve stabilno, pa su uz umjeren i jak razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 22 °C, uz obalu između 23 i 25 °C, a najviša dnevna od 30 do 32 °C.

Podjednako vruće i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčanog vremena, ali na krajnem jugu ne i posve stabilno. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni."

I dalje nestabilno

"Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano i vrlo toplo, ali nestabilno. Uz povremeno umjeren i jak razvoj oblaka, ponegdje će biti kiše, većinom u obliku pljuskova, osobito u subotu i nedjelju. Vjetar uglavnom slab.

Na Jadranu pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Uz povremeno umjeren i jak razvoj oblaka može biti lokalnih pljuskova, osobito u nedjelju. Vjetar većinom slab zapadni i sjeverozapadni, u nedjelju jugozapadnjak i jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!