U ponedjeljak nestabilno, uz južinu i novi toplinski val

25.07.2021.

17:12

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Ako ste se već tijekom vikenda žalili na vrućinu i sparinu, idući bi vam dani mogli biti još teže podnošljivi. Naime, s ponedjeljkom počinje još jedan ovogodišnji toplinski val koji može djelovati na zdravlje, i koji će u nekim dijelovima Hrvatske, posebice na jugu, potrajati barem do subote. Pritom će početak tjedna biti nestabilan, uz mogućnost lokalno izraženijih pljuskova. Osim povremeno više oblaka preko naših krajeva ponovno će se premještati i veća količina prašine i pijeska iz Afrike. Više nebeskog plavetnila bit će u drugoj polovini tjedna, osobito na Jadranu, gdje će često vladati i vedrina, a vjetra gotovo da i neće biti. Naime, jugo će već u utorak do večeri sasvim oslabjeti. Neverini će biti mogući na sjevernom dijelu Jadrana u utorak pa i u ponedjeljak, koji će na većini Jadrana početi vjetrovitim i vrlo toplim jutrom, što znači da se tijekom noći temperatura zraka neće spuštati ispod 25 °C.

Kombinacija južine, vrućine i sparine ovih će dana imati nepovoljan utjecaj, osobito kod starijih i kroničnih bolesnika pa pripazite i prilagodite aktivnosti vremenskim uvjetima.", prognozirala je i savjetovala dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U ponedjeljak nestabilno, uz novi toplinski val

dr. sc. Tanja Renko: "Na istoku će Hrvatske oblaka u ponedjeljak biti više nego u nedjelju. Uz jači dnevni razvoj oblaka poneki većinom popodnevni pljusak moguć je ponajprije u gorju. Već će jutro biti razmjerno toplo, a sa slabim i umjerenim jugozapadnim i južnim vjetrom temperatura će brzo rasti i popodnevne vrijednosti bit će između 33 i 36 °C.

Danju vruće, nekima i sparno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje je također moguć poneki pljusak. Veći će dio dana proteći uz djelomice sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom i umjerenim jugozapadnim vjetrom.

Jugozapadnjak u gorju u prvom dijelu ponedjeljka može ponegdje biti jak. Vjetrovito, uz umjereno i jako jugo, bit će na sjevernom Jadranu, zbog čega će noć biti topla pa i vrlo topla, a osim na vrućinu i vjetar treba upozoriti i na mogućnost nevera, posebno u dijelovima Istre i na širem riječkom području.

U Dalmaciji promjenjiva naoblaka uz tek vrlo malu vjerojatnost za mjestimičnu kratkotrajnu kišu. Nakon mnogima neugodno tople noći, posebno duž obale i na otocima, danju vruće, uz temperaturu zraka od 32 do 36 °C.

Podjednako vruće i na krajnjem jugu Hrvatske, nad kojim će se premještati umjerena pa i povećana naoblaka, a jugo će biti većinom umjerene jakosti pa će more biti malo do umjereno valovito."

I dalje vruće, ali posvuda ne i suho i sunčano

"U utorak će jugo na Jadranu slabjeti, a u Dalmaciji, gdje će biti više sunčana vremena, ponegdje i okretati na jugozapadnjak. Na sjeveru nestabilno, uz lokalno moguće i izraženije pljuskove. Sredina tjedna bit će pretežno sunčana, čak i sasvim vedra, uz slab vjetar, a i dnevna će se temperatura još malo povisiti.

U unutrašnjosti također utorak djelomice sunčan i nestabilan, uz pojavu lokalnih pljuskova, vjerojatnije u zapadnim krajevima, gdje će se najviša dnevna temperatura prolazno malo sniziti. Od srijede posvuda još malo toplije, ponajprije danju, a i oblaka će biti sve manje, štoviše u četvrtak će u dosta krajeva biti i sasvim vedro. Povremeno će još puhati slab i umjeren jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!