U subotu pretežno oblačno, ponegdje slaba oborina, jaka bura, magla

25.11.2022.

19:31

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"U dane vikenda na kopnu će dominirati oblaci, dok će se na Jadranu s njima izmjenjivati i sunčana razdoblja. Oborine će biti rijetke, uglavnom u gorju, te osobito u južnijim hrvatskim krajevima. Na Jadranu će puhati mjestimice jaka bura s olujnim udarima, posebice podno Velebita.

Početkom novoga tjedna bura će oslabjeti, a naoblaka se zadržati kao tijekom vikenda, pri čemu će na kopnu ponovno biti i česta magla. Temperatura zraka će se sniziti, osobito najviša dnevna.

U srijedu pak raste vjerojatnost za češće i obilnije oborine, u gorju za stvaranje novog snježnog pokrivača, a na moru za lokalno izražene pljuskove i grmljavinu te mjestimice jako jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Osim vremenske prognoze u večernjim meteorološkim izvještajima spomenula je i važnost klasičnih meteoroloških postaja DHMZ-a, čiji su voditelji prošlih dana imali savjetovanje u Zagrebu, u cilju daljnjeg kvalitetnog rada, mjerenja i motrenja korisnih i vrijednih podataka vremena, a prisjetila se i poznate uzrečice o snijegu i sv. Kati - na kraju vremenske prognoze potkraj "Dnevnika 2" i spomenula kako u sljedećem tjednu postoji mogućnost snijega ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu oblačnije, ponegdje uz slabe oborine, jaku buru, na kopnu maglu

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu na istoku Hrvatske vjetar uglavnom slab, pa će jutro početi uz maglu i niske oblake, zatim će mjestimice biti sunčanih razdoblja, no prema večeri opet posvuda sve više oblaka. Ponegdje je moguća i rosulja, a zbog niske jutarnje temperature zraka treba upozoriti i na poledicu na kolnicima.

Poledica je još vjerojatnija u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ujutro biti i temperaturnih "minusa" te mjestimične magle. Danju su moguća kraća sunčana razdoblja uz koja će temperatura zraka porasti na oko 7 °C.

U gorju većinom oblačno, po kotlinama i maglovito, a može biti i slabih oborina. Na sjevernome Jadranu sunčanije, no puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, pa će i more ponegdje biti valovito. Danju temperatura zraka od 13 do 16 °C, no zbog jake bure doimat će se hladnije.

Mjestimice jaka bura pojačavat će osjet svježine i u Dalmaciji. U sjevernim predjelima moguća su kraća sunčana razdoblja, koja će južnije od Splita vjerojatno izostati. U unutrašnjosti jutro hladno, a danju oko 10 °C, na obali i otocima od 14 do 16 °C.

Malo toplije moguće na jugu Hrvatske, uz oblačno vrijeme, a navečer i u noći mjestimice može pasti i malo kiše. Veći dio dana puhat će umjerena bura koja će jačati prema večeri."

Bura slabi, ali i temperatura pada

"U nedjelju poslijepodne bura slabi duž cijele obale našeg dijela Jadrana, a već tijekom jutra oblaka će sa sjevera biti sve manje, pa će od sredine dana gotovo posvuda prevladavati sunčano. Većinom sunčano u Dalmaciji će biti i u ponedjeljak, dok će se na sjeveru naoblačiti, a oblačnije će u utorak biti i južnije.

Idućih dana na kopnu će dominirati oblaci, ujutro će ponegdje biti magle, a moguće su i slabe oborine. Uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak bit će relativno hladno.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!