U srijedu promjenjivo i razmjerno svježe, ponegdje uz kišu, buru

24.08.2021.

16:39

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"U nastavku kolovoza vrijeme neće biti onakvo kakvo bi mnogi željni sunca i topline priželjkivali - odviše će podsjećati na jesen zbog oblaka, povremene kiše te osobito niže temperature koja će biti prikladnija kraju rujna. Iznimka će biti sunčaniji i danju topliji četvrtak, a u subotu je moguća i obilnija kiša.

Ni turističkoj sezoni na Jadranu vrijeme neće ići na ruku, no ipak mnoge će i radovati kiša, osobito na sušnome jugu. Pritom je nezgodno što će u petak, i osobito subotu, oborina ponegdje vjerojatno biti i preobilna u kratkom vremenu. Moguće su i jake nevere. U četvrtak prolazno sunčanije i uglavnom suho. Jake bure bit će i u srijedu te nakon juga - ponovno tijekom vikenda
, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može doznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTpeludna prognoza NZJZ-a, Foto: HRT/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, među ostalim i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U srijedu promjenjivo i razmjerno svježe, ponegdje uz kišu, buru

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, povremeno uz slabu kišu, a danju će biti još malo svježije nego u utorak. Vjetar slab do umjeren sjeverni.

Na sjeveru i sjeverozapadu Hrvatske uglavnom suho, uz sunčana razdoblja, a u južnijim krajevima središnje Hrvatske oblačnije, ponegdje uz malo kiše. Umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar navečer će oslabjeti. Najviša dnevna temperatura oko 22 °C.

U gorskoj Hrvatskoj danju svježih OD 16 do 19 °C, a na većinom suhom i sunčanijem sjevernom Jadranu dnevna će temperatura biti OD 2 do 3 °C niža nego u utorak. Puhat će umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima, uz umjereno valovito i valovito more. U gorju, uz umjereno do znatno oblačno vrijeme, ponegdje slaba kiša.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i povremenom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženiji. Bura će biti umjerena, na sjeveru ponegdje i jaka, a more većinom umjereno valovito. Osjetno će osvježiti, pri čemu će najviša temperatura zraka biti od 24 do 27 °C.

Promjenjivo, nestabilno i svježije i na krajnjem jugu Hrvatske, a povremeni pljuskovi s grmljavinom lokalno će biti izraženiji. Uz slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak more će biti malo do umjereno valovito, temperature od 25 do 27 °C. Najviša temperatura zraka podjednaka temperaturi mora - oko 26 °C, a najniža od 20 do 23 °C."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"U četvrtak na kopnu prolazno sunčanije i danju toplije, no jutro će biti hladnije, mjestimice s maglom. Zatim prevladavajuće oblačno, povremeno s kišom, osobito u subotu, kad je moguća i veća količina oborine i grmljavina. I temperatura osjetno niža - vrijeme kakvo ne priželjkujemo krajem kolovoza.

Prikladnija drugoj polovini rujna od petka će temperatura biti i na Jadranu, pogotovo sjevernom, gdje će puhati umjerena i jaka bura. Nakon prolazno sunčanijeg i stabilnijeg četvrtka, od petka će ponovno biti vrlo nestabilno s povremenom kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Pritom je povećana vjerojatnost grmljavinskog nevremena te mjestimice obilne oborine. Nakon jugozapadnjaka i juga, jake bure ponovno će biti u petak i subotu, pogotovo na sjevernom Jadranu", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za srijedu i najviše dnevne temperature zraka vidljive su i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!