18:56 / 24.04.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u nedjelju pretežno sunčano te još malo toplije, ali na zapadu nestabilno

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

I u nedjelju će još biti pretežno sunčano, te većinom toplije nego u subotu, ujutro samo ponegdje uz mogućnost slabog mraza, uglavnom u gorju.

Mjestimice već potkraj nedjelje, te osobito početkom novoga tjedna stiže nova promjena vremena, u većini krajeva i niža dnevna temperatura zraka. Prevladavat će oblačno, povremeno uz kišu, osobito na Jadranu i izraženije pljuskove s grmljavinom. U unutrašnjosti će puhati često umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, a na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od utorka bura.

Od srijede sve više sunčanog vremena, uz ponovni porast dnevne temperature zraka, ali i dalje nestabilno, uz lokalne pljuskove koje može pratiti i grmljavina.
Vjerojatnost za diljem Hrvatske dugotrajnije stabilnije, suho i sunčano razdoblje povećava se tek u prvoj polovici svibnja, a mogućnost negativnog djelovanja Sunčevih zraka na osjetljiviju kožu već postoji.

Stoga Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a na kraju emisije "Vrijeme" u 20 sati s razlogom upozorava: "Mnogi će iskoristiti vikend za boravak i radove na otvorenom, pa iako temperatura zraka još nije previsoka svakako treba pripaziti kod dugotrajnog izlaganja suncu jer će kao i i u subotu - i u nedjelju UV indeks biti visok."


U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz istog Sektora DHMZ-a kao Kristina pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

I u nedjelju pretežno sunčano te još malo toplije, ali na zapadu nestabilno

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "I u nedjelju će na istoku Hrvatske biti većinom sunčano, uz umjeren sjeverni vjetar. Jutro ponovno svježe, uz temperaturu između 1 i 4 °C, a najviše dnevne vrijednosti oko 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednaka temperatura, no oblaka će ipak biti više, osobito prema kraju dana kada u najzapadnijim predjelima uz lokalno jači razvoj oblaka raste i vjerojatnost za pljuskove. Popodne će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu većinom sunčano, no u drugom dijelu dana, u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru prolazno porast naoblake i mogućnost lokalnih pljuskova. Ujutro uz obalu slab do umjeren burin, pa zapadno od Istre može biti kratkotrajne magle. Danju prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, a na obali zmorac. Jutarnja temperatura oko 10 °C, u unutrašnjosti od -1 do 3 °C, a najviša dnevna između 19 i 21 °C.

Najsunčanije će biti u Dalmaciji. Sredinom dana zapuhat će umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka oko 6 °C u unutrašnjosti, na moru od 9 do 12 °C, a najviša dnevna od 20 do 24 °C.

Gotovo jednaki vremenski uvjeti bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, visoki, koprenasti oblaci stići tek navečer. More malo i umjereno valovito."

Početkom novog tjedna opet promjena

"S početkom novog radnog tjedna stiže naoblačenje i povremena kiša. Na kopnu će najviše oblaka, uz dnevnu temperaturu samo oko 12°C, biti u utorak, zatim smanjenje naoblake i toplije, no i dalje nestabilno.

I na Jadranu će od ponedjeljka oblaka biti više. Povremena kiša češća na sjevernom dijelu, a u srijedu je moguća i grmljavina. Zapuhat će umjereno jugo, u utorak i jako, dok će na sjeveru prolazno okrenuti na buru. Jutarnja temperatura u porastu, a danju malo svježije.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!