U subotu još razmjerno toplo, južina, sve češća kiša, ali navečer i snijeg

24.02.2023.

16:33

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Posljednji vikend veljače će biti u znaku promjene vremena. Počet će u subotu s kišom i okretanjem juga i jugozapadnog vjetra na sjeveroistočnjak i buru, gdjegod i olujnu, s orkanskim udarima, a u nedjelju će u mnogim krajevima završiti snijegom i osjetnim zahladnjenjem.

Hladnoća će se zadržati i u zadnjim danima veljače te na početku ožujka, kada će oborine će biti znatno slabije nego za vikend, i samo lokalne, ali na Jadranu će bura još prouzročiti prometna ograničenja.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Zbog jake promjene vremena stručnjaci DHMZ-a su objavili i posebno priopćenje zbog kojeg bi putovanje tijekom vikenda bilo najbolje odgoditi za mirnije i stabilnije vrijeme.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu još razmjerno toplo, južina, sve češća kiša, ali navečer i snijeg

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Subota na istoku Hrvatske proteći oblačno s povremenom kišom, lokalno i obilnom. Umjeren jugozapadni vjetar sredinom dana okrenut će na sjeverni. Postupno će zahladnjeti, a kiša će u noći prelaziti u snijeg. Dnevna temperatura niža nego u petak.

Oblačno i kišovito i u središnjoj Hrvatskoj. Još u noći i ujutro južina, a zatim će jačati sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Prijepodne još razmjerno toplo, uz 8 do 12 °C, a popodne sve hladnije.

Na zapadu oblačno s kišom, lokalno čak i obilnom. Potkraj dana u gorju će osjetno zahladnjeti pa će kiša prelaziti u snijeg. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu i jugo. Predvečer će vjetar okrenuti na sjeveroistočni, a na Jadranu na buru. Temperatura na moru između 9 i 14 °C, u gorju dnevna od 8 do 12 °C.

I u Dalmaciji oblačno. Povremeno će padati kiša, češće u unutrašnjosti, dok bi na moru lokalno mogla izostati. Puhat će umjereno i jako jugo, pa dnevni hod temperature neće biti izražen. U unutrašnjosti ipak malo svježije.

I na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će oblačno, povremeno uz malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska. Umjereno i jako jugo ograničit će uobičajenu dnevnu promjenu temperature zraka, pa će njezine vrijednosti biti između 11 i 16 °C."

Slijedi osjetna promjena vremena - zahladnjenje, bura, snijeg


"I u nedjelju će se na kopnu zadržati oblačno. No bit će i osjetno hladnije, pa će kišu zamijeniti snijeg. Nastat će i snježni pokrivač, u gorju čak i podeblji, a zbog jakog sjeveroistočnog vjetra ne može se isključiti pojava mećave i vijavice. I u novom tjednu ostat će hladno i većinom oblačno. Vjetar će malo oslabjeti, a oborina će biti rijetka i slaba.

Na Jadranu u nedjelju
česta i obilna kiša, pa i u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom, a na sjeveru susnježica i snijeg. Jaka bura s olujnim, pod Velebitom i orkanskim udarima osjetno će sniziti temperaturu zraka na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, dok će se na jugu zemlje zadržati razmjerno toplo zbog jakog juga. Početkom idućeg tjedna bura će malo oslabjeti, oborina će biti manje, a od utorka sve više sunčanih razdoblja.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!