I na Božić iznadprosječno visoka temperatura, rijetko gdje malo kiše

24.12.2022.

20:40

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana bez veće promjene. I dalje puno oblaka, ujutro mjestimice na kopnu i magle, a više sunčanih sati bit će na Jadranu, gdje će prevladavati slabo do umjereno jugo, u utorak prolazno bura.

Kiša će vjerojatno najčešća biti u utorak. Od srijede više sunčanih razdoblja, ali uz malo nižu temperaturu zraka.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I na Božić iznadprosječno visoka temperatura, samo ponegdje i malo kiše

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju na istoku Hrvatske većinom oblačno, ujutro mjestimice s maglom. Vjetar uglavnom slab. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

Podjednake vrijednosti temperature zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će nakon jutarnje magle biti promjenjivo oblačno i uglavnom suho.

Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutranja temperatura zraka od 4 do 6 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 14 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te uglavnom suho. Puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, na moru između 10 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, iako uz najviše sunčanog vremena. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni."

I dalje razmjerno toplo, ali prema srijedi sve manje

"U ponedjeljak u unutrašnjosti većinom oblačno, ujutro mjestimice s maglom. U utorak promjenjivo oblačno, ponegdje s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana. U srijedu djelomice sunčano i većinom suho. U ponedjeljak će puhati umjeren jugozapadnjak, a u utorak prolazno sjeverni vjetar.

Na Jadranu u ponedjeljak djelomice sunčano, a na sjevernom dijelu ponegdje može pasti i malo kiše. U utorak promjenjivo, mjestimice s kišom, a mogući su i pljuskovi. U srijedu djelomice sunčano, a malo kiše još može pasti uglavnom prema otvorenom moru. U ponedjeljak će puhati umjereno jugo, a u utorak će okrenuti na buru.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!