I u petak još djelomice sunčano, ali ujutro česta magla, na kopnu i mraz

24.11.2022.

15:32

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon barem djelomice sunčanog četvrtka i petka, ali uz maglovito i hladno jutro, vikend će biti oblačniji. Povremeno može pasti i malo kiše, a u noći na nedjelju i u nedjelju u gorju i snijeg. Odveć sunca neće biti ni početkom radnog tjedna. Štoviše, prema srijedi raste vjerojatnost za nove oborine, osobito u Gorskom kotaru.

Na Jadranu će naoblaka biti promjenljiva, a povremena kiša tijekom vikenda je moguća uglavnom na južnom dijelu, od utorka i drugdje. Osim kiše, nekima će vjerojatno smetati i bura, koja će često biti jaka, posebice na sjevernom dijelu i olujna. Temperatura zraka bit će u padu, osobito najviša dnevna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak još djelomice sunčano, ali ujutro česta magla, na kopnu i mraz

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano vrijeme, no ujutro u Posavini valja računati na maglu. Novi porast naoblake sa zapada slijedi u noći na subotu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar slab ili čak tiho pa će jutarnja magla biti česta, kao i mraz. Danju barem djelomice sunčano uz najvišu temperaturu zraka između 7 i 9 °C.

Na zapadu zemlje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, češćim popodne, osobito u Gorskim krajevima. Prema večeri porast naoblake, a u Istri mjestimice može pasti malo kiše. Na sjevernom Jadranu će zapuhati jugo, a u gorju većinom bez vjetra pa će ujutro biti magle, osobito u kotlinama Like.

Jugo će zapuhati i u Dalmaciji. Uz djelomice sunčano vrijeme te promjenjivu naoblaku najviša temperatura zraka bit će od 13 °C u unutrašnjosti do 16 °C na otocima.

Podjednake vrijednosti i na krajnjem jugu Hrvatske. Sa slabim i umjerenim jugom povremeno će stizati i oblaci. More malo do umjereno valovito, temperature još uvijek oko 20 °C."

Slijede opet promjenjiviji dani

"Za vikend u unutrašnjosti pretežno oblačno. Kraća sunčana razdoblja početkom vikenda su moguća u središnjoj Hrvatskoj, a u nedjelju i u unutrašnjosti Dalmacije. Gdjegod može pasti malo kiše, a u gorju u noći na nedjelju i u nedjelju i snijeg. Prolazno će zapuhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Početak radnog tjedna u sjevernim će krajevima obilovati oblacima te maglom, dok će se u Lici te osobito unutrašnjosti Dalmacije oblaci raskinuti.

Na Jadranu će naoblaka u početku biti promjenjiva i zapuhat će bura umjerena i jaka, podno Velebita povremeno i olujna. Najviše oblaka bit će na jugu Jadrana, gdje će povremeno padati kiša. U drugom dijelu vikenda sve više sunca i slabljenje bure, no u ponedjeljak poslijepodne novo naoblačenje sa zapada. Danju malo manje toplo.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!