18:49 / 23.04.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Za vikend pretežno sunčano i toplije, pa opet promjenjivo i većinom svježije

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

Tijekom vikenda pretežno sunčano i ponovno danju toplije, uz najvišu temperaturu zraka većinom oko 20 °C, osobito u unutrašnjosti Dalmacije i malo višu. No, jutra će na kopnu biti svježija nego prošlih dana, samo rijetko i maglovita, a mogućnost slabog mraza pri tlu postoji uglavnom u gorju. Prema kraju nedjelje u zapadnim krajevima, većinom uz granicu sa Slovenijom, mogući su lokalni pljuskovi.

U prvom dijelu novoga tjedna opet diljem Hrvatske oblačnije, uz čestu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice na Jadranu, na čijem će srednjem i južnom dijelu puhati umjereno i jako jugo, a na sjevernom dijelu bura. Jutra će biti toplija nego tijekom vikenda, a dani svježiji.

Od četvrtka više sunčanog vremena i porast temperature, na Jadranu uz slabiji vjetar, ali i dalje posvuda ne suho.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je za emisiju "Istrage prometnih nesreća" pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U subotu sunčano i danju toplije, ali ujutro većinom svježije

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i danju ugodno toplo. Jutro svježe, ponegdje uz kratkotrajnu maglu. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom slunčano vrijeme, poslijepodne ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar uglavnom slab.

Na sjevernom Jadranu sunčano, u gorju povremeno s umjerenom naoblakom. Ujutro ponegdje moguća kratkotrajna magla koje može biti i uz ubalu. U noći i ujutro puhat će umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura. Jutro u gorskim krajevima razmjerno hladno s temperaturom od 0 do 2 °C, a uz obalu između 8 i 11 °C. Najviša dnevna uglavnom od 17 do 20 °C.

U Dalmaciji sunčano, u njezinoj unutrašnjosti ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro slaba do umjerena bura zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, na moru između 9 i 12 °C, a najviša dnevna od 19 do 22 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz većinom sunčano vrijeme, a umjerene naoblake mjestimice će biti na krajnjem jugu. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni prema otvorenom moru sjeverozapadni."

I u nedjelju još razmjerno stabilno, pa promjenjivo

"Na kopnu u nedjelju i dalje većinom sunčano i danju ugodno toplo. U ponedjeljak promjenjivo, a u utorak i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, te uz osjetan pad temperature zraka.

Na Jadranu u nedjelju pretežno sunčano i ugodno toplo. U ponedjeljak i utorak promjenjivo i nestabilno, ponegdje s kišom, pa i u obliku pljuskova. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a u ponedjeljak će zapuhati jugo, koje će u utorak biti i jako, a na sjevernom dijelu prolazno će zapuhati bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!