U petak ponegdje malo kiše, sve jača južina, iznadprosječno toplo

23.02.2023.

17:38

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"I u petak iznadprosječno toplo, ponegdje čak i toplije nego u četvrtak, uz jugozapadnjak, na Jadranu jugo i južni vjetar, te umjereno i pretežno oblačno, uz kišu samo lokalnu i slabu.

Tijekom vikenda na Jadranu kišovito, osobito u hladniju nedjelju, a u unutrašnjosti u subotu kiša pa u nedjelju uz zahladnjenje snijeg, koji će se zadržavati na tlu. Mjestimice će ga biti i na Jadranu, nošenog jakom i olujnom burom.

I u prvom dijelu novog tjedna razmjerno hladno, uz buru te povremeno još mjestimice malo susnježice ili snijega.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Zbog jake promjene vremena stručnjaci DHMZ-a su objavili i posebno priopćenje zbog kojeg bi putovanje tijekom vikenda bilo najbolje odgoditi za mirnije i stabilnije vrijeme.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Izidor Pelajić, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak ponegdje malo kiše, sve jača južina, iznadprosječno toplo

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U petak na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Uz prolazno više oblaka može pasti malo kiše. Vjetar slab, popodne umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža temperatura od 4 do 7 °C, najviša dnevna oko 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
također djelomice sunčano te vjetrovitije nego u četvrtak, ali podjednako toplo ili čak malo toplije te uglavnom suho. U drugom dijelu dana jugozapadnjak će ponegdje biti jak i vrlo jak, osobito u višem gorju gdje će biti olujnih udara.

Podjednaki jugozapadni vjetar i u Gorskom kotaru i Lici, a na sjevernom Jadranu će nakon mirnog jutra - tijekom kojeg može biti magle - popodne zapuhati umjeren južni vjetar i jugo. More većinom mirno. Bit će umjereno i pretežno oblačno uz povremenu slabu kišu. Najniža temperatura zraka u gorju oko 4 °C, na moru od 7 do 10 °C, a najviša dnevna od 12 do 14 °C.

U Dalmaciji
će radni tjedan završiti sa sunčanim razdobljima, bit će promjenjivo oblačno, past će i malo kiše - češće u unutrašnjosti. Popodne će jačati jugo, ponajviše prema otvorenom - malo do umjereno valovitom moru. Temperatura zraka uglavnom od 10 do 15 °C.

Na jugu Jadrana
djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, vjerojatnost za kišu raste od sredine dana, uz jačanje južnog vjetra. Najviša temperatura zraka oko 15 °C."

Južina, kiša pa zahladnjenje, snijeg, bura...


"U subotu na kopnu južina, toplo, oblačno, s kišom osobito u gorju. U nedjelju će kiša prelaziti u snijeg uz osjetan pad temperature i okretanje vjetra na sjeveroistočni. Snježni pokrivač u nizinama, najmanje na sjeveru, a najviše u gorju, gdje će biti i viši od 20 cm. Uz jaku kišu malo snijega nošenog vjetrom moguće je i u unutrašnjosti te višim predjelima Dalmacije. U ponedjeljak postupno smirivanje, sunčana razdoblja i još malo snijega u gorju.

Na Jadranu
promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom. U subotu jaka južina i razmjerno toplo, a u nedjelju će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhati olujna bura uz pad temperature. Bura će nastaviti i početkom tjedna, baš kao i povremena kiša, a nošen burom, snijeg je moguć i ponegdje na obali, osobito hladnijeg sjevernog dijela.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!