U nedjelju u početku još ponegdje malo kiše, zatim sunčanije, i dalje uz južinu

22.10.2022.

19:59

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"I dok će u Dalmaciji sljedećih dana prevladavati sunčano, u sjevernijim krajevima bit će promjenjivije. No, nakon ponegdje kišovite noći, drugi dio vikenda bit će mnogima povoljniji. U nedjelju ujutro samo rijetko može još pasti malo kiše, zatim smanjenje naoblake. Ponedjeljak sunčaniji, ujutro mjestimice uz maglu, a u utorak stiže novo prolazno naoblačenje s kišom, lokalno moguće i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom na sjevernom Jadranu.

Od srijede opet posvuda više sunčana vremena, ali uz jutra svježija, uz povećanje vjerojatnosti za dugotrajnu maglu, ne samo u nizinama kontinentalnog područja, nego i ponegdje na sjevernom Jadranu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju u početku još ponegdje malo kiše, zatim sunčanije, i dalje uz južinu

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Nedjelja će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčana. Uz prolazno više oblaka malo kiše ujutro može pasti u Posavini, a popodne u najsjevernijim krajevima. Vjetar slab, od sredine dana i umjeren južni i jugozapadni. Najniža temperatura zraka oko 10 °C, a najviša između 21 i 23 °C.

Jutarnja temperatura u središnjoj Hrvatskoj bit će malo viša. Dan će biti djelomice sunčan i naoblaka promjenjiva, a koja kap kiše može pasti uglavnom u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar.

U gorju će jugozapadnjak biti i jak, dok će duž obale puhati južni vjetar i jugo. Na zapadu zemlje bit će umjereno do pretežno oblačno, u Gorskom kotaru, unutrašnjosti Istre te širem riječkom području povremeno slaba kiša, ali uz smanjenje naoblake sve rjeđa prema kraju dana. Najniža temperatura od 11 °C u gorju do 18 °C na otocima sjevernog Jadrana, a najviša od 20 do 23 °C.

U Dalmaciji toplije i sunčanije. Vjetar u unutrašnjosti slab, a i na moru će umjereno jugo malo slabjeti. Slabljenje juga očekuje se i na pretežno sunčanom krajnjem jugu Hrvatske, pa će more, temperature oko 21 °C, biti malo do umjereno valovito, još u početku i valovito."

Sljedećih dana većinom promjenjivo

"U ponedjeljak na kopnu sunčanije i toplije, no valja računati na kratkotrajnu jutarnju maglu, uglavnom po kotlinama gorskih krajeva te u Posavini. Prolazno će zapuhati umjeren jugozapadnjak. U utorak nakratko naoblačenje, kiša te malo niža temperatura, a od srijede opet više sunčana vremena i porast vjerojatnosti za mjestimice dugotrajnu maglu.

U Dalmaciji će idući dani biti pretežno sunčani. Na sjevernom Jadranu naoblaka promjenjiva i u utorak kiša, gdjegod uz mogućnost grmljavine. Od srijede sunčanije, ali ujutro ponegdje kratkotrajno magla. Dnevna temperatura zraka neće se mnogo mijenjati, no jutro će u srijedu biti malo svježije jer će umjereno jugo oslabjeti te prema otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirale je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!