U subotu pretežno sunčano i toplije, a već u nedjelju južina i naoblačenje

21.04.2023.

18:57

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Vikend će početi uz prevladavajuće sunčano i toplo vrijeme, na Jadranu uz najprije slab do umjeren jugozapadnjak, koji će u oblačniju nedjelju zapuhati i u unutrašnjosti, zatim jugo.

Prema nedjeljnoj večeri će rasti vjerojatnost za kišu, na koju u većini krajeva valja računati početkom novog tjedna. Ponegdje će je biti i izraženije, praćene i grmljavinom, osobito na Jadranu. Temperatura zraka od ponedjeljka opet niža, pri čemu od srijede ponovno uglavnom suho i djelomice sunčano, na Jadranu uz ponegdje prolazno jaku buru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Kristina se u emisiji "Vrijeme" nakon podnevnog "Dnevnika" prisjetila i Dana/noći knjige, koji su se prigodnom manifestacijom obilježili i u Državnom hidrometeorološkom zavodu, gdje su se mogla spoznati neka meteorološka viđenja umjetne inteligencije, predstavile su se neke najnovije meteorološke knjige - "Kapljičasta", peta meteoslikovnica iz serije "Vremenaste priče" te "Dnevnik - Kronika" fra Blaža Marije Kuliera, u izdanju Samostana Fojnica iz Bosne i Hercegovine, a i otvorila se izložba "Meteorologija u karikaturi".

U večernjim pak vremenskim prognozama nije zaboravila ni subotnji Dan planeta Zemlje, pozivajući na aktivno sudjelovanje na nekoj od mnogobrojnih ekoloških akcija na kojima se barem malo može pomoći očuvanju našeg planeta, a budu li na otvorenome - neke možda ponovno razvesele i razigrani dupini, ne samo blizu splitskog Žnjana, nego i još ponegdje uz obalu.

Galerija
Kristina Klemenčić Novinc, Foto: Vrijeme/HRT
Kristina Klemenčić Novinc, Foto: Vrijeme/HRTKristina Klemenčić Novinc, Foto: Vrijme/HRT

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu pretežno sunčano i toplije, a već u nedjelju južina i naoblačenje

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Subotnje prijepodne će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, no sredinom dana prolazno umjerena naoblaka. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka od 5 do 7 °C, najviša oko 21 °C.

Podjednake vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti većinom sunčano. U drugom dijelu dana puhat će umjeren jugoistočni vjetar, no ujutro gotovo posvuda tiho, pa u Pokuplju i na Banovini kratkotrajno može biti maglovito.

Magla je moguća i u kotlinama na zapadu zemlje. Prevladavat će sunčano vrijeme, osobito na sjevernom Jadranu, dok u unutrašnjosti Istre te u gorskim krajevima, popodne mjestimice umjerena naoblaka. Sredinom dana zapuhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura od 4 °C u unutrašnjosti do 13 °C na moru, a najviša između 19 i 22 °C.

U Dalmaciji će vrijednosti ponegdje stići i 24 °C. Uz obalu će većinom biti sunčano, no u unutrašnjosti od sredine dana razvoj oblaka i mala vjerojatnost za lokalne pljuskove. Ujutro slab burin, a popodne umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni puhat će i u subotu našem najsunčanijem području - krajnjem jugu Hrvatske. More stoga mirno ili malo valovito. Najniža temperatura između 11 i 13 °C, u zaobalju niža, a najviša od 20 do 23 °C."

U nedjelju južina i do večeri još suho pa opet promjenjivo


"Nedjelja u unutrašnjosti danju još toplija. S umjerenim jugozapadnim vjetrom stizat će sve više oblaka, a prema večeri raste vjerojatnost za kišu. Ponedjeljak promjenjiv i kišovit. Uz slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar na kišu valja računati i u utorak. Dnevna temperatura zraka od ponedjeljka u blagom padu.

Drugi dio vikenda na Jadranu će započeti uz podosta sunčanih sati, međutim uz umjereno jugo slijedi naoblačenje, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će kiša stići već navečer. U ponedjeljak jačanje juga, duž obale povremeno kiša, a lokalno su mogući i neverini. Utorak malo mirniji, ali kao i ponedjeljak - svježiji od vikenda.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!