20:44 / 21.04.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U četvrtak česta kiša, na Jadranu i jako jugo

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

Nestabilno se vrijeme nastavlja, pri čemu će u četvrtak u većini Hrvatske biti oblačnije,kišovitije i vjetrovitije nego u srijedu, a samo mjestimice i toplije. U petak slijedi razvedravanje, uz buru, te samo ponegdje još kišu, uglavnom na jugu Hrvatske.

Tijekom vikenda pretežno sunčano, uz porast dnevne temperature zraka, ali na kopnu uz svježija jutra.

Već potkraj nedjelje novo naoblačenje, početkom novoga tjedna i jačanje južine, porast jutarnje i pad dnevne temperature, te sve češća kiša, čija će glavnina vjerojatno biti od utorka do četvrtka, a prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost za ponovno suhe, stabilnije i toplije dane...

A povodom 22. travnja - Dana planeta Zemlje - možda je prigodno podsjetiti kako vrijeme ne možemo mijenjati - možemo mu se samo prilagoditi. No, na smanjivanje onečišćenja možemo itekako djelovati. Za dobro nas i budućih generacija. S nadom da će ih biti. I to u "normalnijoj" klimi od sadašnje, uz manje izraženo globalno zatopljenje, o čijim će posljedicama na zagrebačku klimu više riječi biti na 1. web-predavanju Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije?!".

U četvrtak česta kiša, na Jadranu i jako jugo

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak će sve do večeri u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti suho i barem djelomice sunčano. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak koji će navečer u Podravini naglo okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Ujutro od 5 do 7 °C, a danju oko 18 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro djelomice sunčano, zatim promjenjivo. Popodnevnih će pljuskova biti osobito na sjeveru i uz granicu sa Slovenijom, a potkraj dana malo kiše past će i drugdje. Umjeren jugozapadni vjetar u Međimurju će okrenuti na sjevernjak. Ujutro oko 6 °C, a danju do 19 °C.

U Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu promjenjivo, mjestimice s kišom, a sunčana će razdoblja biti češća poslijepodne. U gorju umjeren jugozapadnjak, a na umjereno valovitom moru ponegdje i jako jugo. Najviša temperatura između 13 i 16 °C.

U Dalmaciji umjereno, prema jugu i pretežno oblačno. Kiša, pa i u obliku pljuskova, bit će češća u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno i jako jugo zbog kojega će more prema otvorenome biti i valovito. Jutarnja temperatura od 5 °C u unutrašnjosti do 12 °C na obali, a dnevna oko 16 °C.

Na oblačnom jugu Hrvatske kiša će biti česta, moguće i obilna, uz grmljavinska nevremena. Puhat će jako jugo, a temperatura će biti između 10 i 15 °C."

U petak još ponegdje kiša pa stabilniji kraj tjedna

"Postupno razvedravanje u petak će na kopnu popratiti umjeren sjeverni vjetar i prolazno niža dnevna temperatura, zatim za vikend uglavnom sunčano - jutra svježija, a dani topliji s temperaturom i do 21 °C.

Na Jadranu sunčano i ugodno toplo. Još u petak na jugu mjestimice kiša. Lokalno jaka bura u petak će zapuhati na sjeveru, u subotu ujutro bura će zamijeniti jugo duž cijele obale, no brzo će okretati na sjeverozapadni i duž obale zapadni vjetar prije nego što posve oslabi u nedjelju.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!