U utorak većinom suho pa i sunčano, ali razmjerno vjetrovito

21.02.2022.

17:31

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"Nakon oblaka i oborina u ponedjeljak, u utorak slijedi razvedravanje pa će do petka biti barem djelomice sunčano, uglavnom suho te danju iznadprosječno toplo. Vjetar do srijede na kopnu umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu još vjetrovitije, uz jaku i olujnu buru.

Potkraj petka i u subotu naoblačenje s kišom, na Jadranu vjerojatno i u obliku pljuskova, a uz pad temperature zraka ponegdje je moguć i snijeg, na Jadranu jaka i olujna bura. Već u nedjelju se povećava vjerojatnost za stabilnije vrijeme - uglavnom suho i djelomice sunčano.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak većinom suho pa i sunčano, ali razmjerno vjetrovito

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U noći i u utorak ujutro na istoku Hrvatske većinom oblačno, mjestimice s kišom. Već prijepodne razvedravanje, zatim djelomice sunčano, ali i vjetrovito. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, a najviša dnevna između 8 i 10 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će suho i sunčano, ujutro ponegdje s kratkotrajnom maglom. Puhat će umjeren do jak sjeverni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, u noći i ujutro uz umjerenu i povećanu naoblaku mjestimice kiša, a u gorju su mogući susnježica i snijeg. Puhat će umjerena i jaka bura, prijepodne mjestimice i olujna. Jutarnja temperatura zraka od -3 do -1 °C, uz obalu između 3 i 6 °C. Najviša dnevna od 6 do 8 °C, na moru između 12 i 14 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano. U noći i ujutro uz promjenjivu naoblaku povremeno kiša, pa i u obliku pljuskova, a u unutrašnjosti može biti i snijega. Puhat će jaka, mjestimice i olujna bura i tramontana. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 6 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom od 10 do 14 °C.

Podjednake vrijednosti temperature zraka i na jugu Hrvatske, gdje će u noći i prijepodne biti većinom oblačno, povremeno s kišom. Poslijepodne razvedravanje. Puhat će jaka do olujna bura i sjeverni vjetar pri čemu će more biti umjereno valovito."

Do petka razmjerno stabilno

"Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano uz hladna jutra, a dnevna temperatura zraka viša od prosjeka za doba godine. Potkraj petka sa zapada naoblačenje s kišom.

Na Jadranu od srijede do petka pretežno sunčano, uz dnevnu temperaturu zraka oko prosjeka za ovo doba godine. Potkraj petka na sjevernom dijelu mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskovi. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadnjak, a u petak će zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragooslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!