U subotu promjenjivo, južina, razmjerno toplo, kiša češća popodne

21.10.2022.

21:14

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

Prolazna promjena vremena donijet će mjestimičnu kišu uglavnom na zapad unutrašnjosti, osobito u gorje, i to u noći sa subote na nedjelju. Malo kiše opet je moguće i u utorak, a ostalih dana bit će promjenjivo oblačno, ali pretežno suho uz česta sunčana razdoblja. Vjetar umjeren jugozapadni, u gorju i jak, a kada oslabi, pojavljivat će se jutarnja magla - osobito sredinom tjedna. Bit će toplije od prosjeka.

Na Jadranu često sunčano, osobito od sredine tjedna, na jugu i prije. Povremeno povećane naoblake i malo kiše može biti u utorak na sjevernom dijelu, a osobito od sredine subote i u nedjelju rano ujutro - tada su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Izražena južina potrajat će sve do srijede.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A osim uobičajene "klasične" vremenske prognoze, Izidor je za vremensku prognozu u "Dnevniku 2" i za emisiju "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" pripremio i grafove odstupanja ovogodišnje najniže i najviše temperature zraka od prosječne i do sada ekstremne za Zagreb i Split, na kojima je vidljivo kako je nekih dana ovog mjeseca već bilo i još će biti temperature zraka visoke kao nikada do sada na te dane. I pritom je nekima možda zanimljivo znati kako je u nekim dijelovima Hrvatske srednja najviša dnevna temperatura zraka prošla 2 tjedna rekordno visoka za ovaj dio godine.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu promjenjivo, južina, razmjerno toplo, kiša češća popodne

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno i razmjerno toplo uz umjeren južni i jugozapadni vjetar. Potkraj dana uz više oblaka moguća je kiša ponajprije na zapadu. Najviša temperatura od 23 do 25 °C - za oko 10 °C viša od uobičajene.

U središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho sve do kasnih popodnevnih sati. Prema noći na nedjelju mogući su lokalno izraženiji pljuskovi. Puhat će umjeren, na udare jak jugozapadnjak i bit će toplije nego danas. Ujutro od 11 do 14 °C, danju oko 23 °C.

Na zapadu promjenjivo, uz mjestimičnu kišu uglavnom tek u drugom dijelu dana, osobito u Gorskom kotaru i na širem riječkom području. Navečer su mogući i izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Jugozapadnjak u gorju, te oštro i jugo na sjevernom Jadranu učinit će dan vjetrovitim, a more umjereno valovitim. Ujutro u gorju oko 10 °C, danju do 21 °C. Na moru do 23 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Vjerojatnost za kišu gotovo je zanemariva, ali bit će relativno vjetrovito uz umjereno i jako jugo. Najniža temperatura od 14 do 17 °C, u unutrašnjosti od 8 do 13 °C, a najviša od 22 do 25 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano uz prolazno umjerenu ili povećanu naoblaku, ali zadržat će se suho. Vjetar duž obale često slab, ujutro ponegdje burin, zatim mjestimice umjereno jugo, na otocima i prema otvorenom moru ponegdje i jako. Razmjerno toplo, ujutro od 12 do 17 °C, danju od 22 do 24 °C."

I dalje iznadprosječno toplo

"Idući dani bit će neuobičajeno topli za ovo doba godine, uglavnom suhi, ali ne posve stabilni i uz promjenjivu naoblaku na kopnu. Kiše može biti još ponegdje u nedjelju, osobito u gorju, a na zapadu opet u utorak. Vjetar uglavnom slab i umjeren jugozapadni. Ujutro mjestimice magla.

U Dalmaciji većinom sunčano uz slabo i umjereno jugo te većini ugodno toplo. Na sjevernom Jadranu pak uglavnom uz promjenjivu naoblaku s kojom povremeno može biti kiše, pa i u obliku pokojeg pljuska, osobito početkom nedjelje te opet u utorak.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!