I u nedjelju većinom razmjerno svježe, ponegdje kiša, grmljavina, bura

20.08.2022.

15:12

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vriijeme / HRT

"I u nedjelju i početkom novoga tjedna diljem Hrvatske promjenjivo, u većini unutrašnjosti uz osjetno nižu dnevnu temperaturu nego prošlih dana, te uz povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Mjestimice će padati i već prijeko potrebna kiša, osobito na najoblačnijem istoku. Lokalno može biti i grmljavine i obilnije oborine. Na Jadranu će sunčanih sati biti znatno više nego na kopnu. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadnjak, mjestimice i bura, koja će u nedjelju i ponedjeljak povremeno biti jaka, podno Velebita lokalno i s olujnim udarima.

Od srijede posvuda više sunčanog vremena i postupan porast temperature zraka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju većinom razmjerno svježe, ponegdje i kiša, grmljavina, bura

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I u nedjelju će na istoku Hrvatske uz prevladavajuće oblačno vrijeme mjestimice padati kiša, moguće i obilnija. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, a najviša dnevna temperatura bit će oko 25 °C.

Podjednake vrijednosti temperature zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti i kraćih sunčanih razdoblja, ali, osobito popodne, i lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji. Puhat će umjeren, popodne i navečer ponegdje moguće i jak sjeverozapadnjak.

U gorju i na sjevernom Jadranu sunčanije, no i dalje ne posve stabilno pa se uz mjestimice jači razvoj oblaka ne mogu isključiti pljuskovi, posebice u Gorskome kotaru. Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, podno Velebita i bura, mjestimice jaka, lokalno i s olujnim udarima.

Poneki lokalni pljusak moguć je i u Dalmaciji, osobito poslijepodne u njezinoj unutrašnjosti. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja uz povremeno umjeren, prema otvorenome moru i pojačan sjeverozapadni vjetar i najvišu temperaturu zraka od 28 do 30 °C.

I na jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike i na jugu, ali uz vjerojatnije lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, a more uglavnom umjereno valovito temperature oko 25 °C."

I početkom novoga tjedna promjenjivo, zatim stabilnije i toplije

"I početak novoga tjedna na Jadranu će proteći uz promjenjivo vrijeme te lokalne pljuskove. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadnjak, a ponajprije podno Velebita i bura, mjestimice jaka, lokalno i s olujnim udarima. Od srijede sunčanije i stabilnije uz slabiji vjetar.

I na kopnu od sredine tjedna oblaka i kiše bit će znatno manje. No u ponedjeljak i utorak umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, lokalno moguće i obilnijom, pa će i dnevna temperatura biti ispod prosjeka za doba godine.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!