Za vikend još pretežno sunčano i vruće, pa promjenjivije

20.08.2021.

18:30

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Najvrući dani ovog ljeta iza nas su, no tijekom stabilnog, sunčanog i vrućeg vikenda ponovno pravi ljetni ugođaj, na Jadranu uz jutarnji burin i popodnevni maestral.

Od ponedjeljka nestabilno i svježije, najprije na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a u utorak i na istoku i jugu Hrvatske. Unatoč sunčanim razdobljima, i u nastavku sljedećega tjedna valja računati na povremenu, mjestimičnu kišu. Zapuhat će jaka bura, lokalno s olujnim udarima, i pojačavati dojam osvježenja.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a. A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao:

"Najvrući dio kolovoza je iza nas i vrućina ovog vikenda, primjerice u Zagrebu, bit će samo malo izraženija nego što je to uobičajeno. Podjednako i u Splitu u kojem će također - unatoč dojmu osvježenja nakon vrućeg vikenda - temperatura zraka u idućem tjednu zapravo biti oko vrijednosti uobičajenih za ovo doba godine."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U subotu pretežno sunčano i vruće

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon još jedne mnogima ugodne noći danju biti uglavnom sunčano i vruće. U Podunavlju može biti umjerena naoblake, a u Podravini do umjerenog sjeverozapadnjaka sredinom dana.

Podjednako toplo, između 29 i 31 °C, bit će danju i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će vjetar posve izostati. Nebo će danju tek povremeno ukrašavati oblaci lijepog vremena, češći u Međimurju i Hrvatskom zagorju.

U vedrom gorju ujutro svježe, a na sjevernom Jadranu relativno toplo. Umjerena bura lokalno bi podno Velebita zbog jakih udara prijepodne mogla stvarati probleme u prometu, a popodne će zapuhati maestral. Danju u Gorskom kotaru i Lici vrlo toplo, a na moru vruće.

U pretežno vedroj i danju vrućoj Dalmaciji jutro će nekima u njezinoj unutrašnjosti biti svježe. Nakon burina popodne će zapuhati sjeverozapadni i jugozapadni vjetar - izraženiji prema otvorenom, umjereno valovitom moru.

I na krajnjem jugu Hrvatske sunčano, ujutro rijetko uz burin, danju umjeren vjetar s mora. Najniža temperatura od 20 do 24 °C, a najviša od 29 do 31 °C. Temperatura malo do umjereno valovitog mora bit će oko ugodnih 27 °C."

I u nedjelju još stabilno pa nova promjena

"Nakon mnogima idiličnog vikenda, na Jadran će promjena vremena stići u ponedjeljak. Lokalni pljuskovi i grmljavina najprije na sjeveru, a u utorak će se spustiti na jug. Nakon oblaka, prema jugu će stizati i bura - lokalno s olujnim udarima i vjerojatno rashladiti more.

I na kopnu od ponedjeljka promjena. Pljuskova i grmljavine bit će najprije na sjeverozapadu. U utorak će se proširiti na ostala područja. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar te pojačavati dojam svježine. I to osobito danju jer će noćna temperatura biti kao i prošlih dana.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!