U srijedu pretežno sunčano, uglavnom na Jadranu i vruće

20.07.2021.

21:14

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"Idućih će dana biti pretežno sunčano, na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije i vruće, a u većini kopnenog područja temperatura zraka će do petka biti uglavnom malo niža od prosječne. Za vikend i početkom novoga tjedna posvuda vruće, osobito u ponedjeljak, kada bi u unutrašnjosti Dalmacije temperatura ponovno mogla biti oko 35 °C. Vjetar na kopnu slab, a na Jadranu u srijedu ujutro mjestimice umjerena bura, podno Velebita i jaka, zatim danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a u nedjelju će zapuhati jugo, na srednjem Jadranu vjerojatno i jako, s kojim će jutarnja temperatura zraka porasti.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U srijedu pretežno sunčano, uglavnom na Jadranu i vruće

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U srijedu na istoku Hrvatske jutro sunčano, ponegdje uz kratkotrajnu maglu, a popodne porast naoblake. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15 °C, a najviša dnevna oko 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju malo toplije, no jutro će na sjeveru biti svježe. Prevladavat će sunčano vrijeme uz dnevni razvoj oblaka. Vjetar uglavnom slab.

I u gorju vjetar slab, dok će na sjevernom Jadranu ujutro mjestimice puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka, a popodne slab do umjeren jugozapadnjak. Bit će većinom sunčano, ali u gorju je moguća kratkotrajna jutarnja magla. Najniža temperatura zraka od 11 do 15 °C u unutrašnjosti, između 19 i 22 °C na obali i otocima. Najviša dnevna od 24 °C u gorju do 31 °C uz obalu.

Na dalmatinskoj obali noć će biti topla, a najviša dnevna temperatura posvuda će biti iznad 30 °C. Prevladavat će vedrina, samo popodne tek pokoji oblačak na nebeskom plavetnilu, uglavnom u unutrašnjosti. Slaba do umjerena bura do sredine dana okrenut će na sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, uz more također malo do umjereno valovito. Uz sunčano će vrijeme jutarnja temperatura zraka biti između 21 i 24 °C, a najviša dnevna od 30 do 32 °C."

I u nastavku tjedna većinom sunčano

"Na kopnu će idući dani biti većinom sunčani, samo u četvrtak popodne prolazno više oblaka, osobito na zapadu. Vjetar uglavnom slab. Jutra će biti svježa, a dnevna temperatura zraka u porastu pa će osim u unutrašnjosti Dalmacije, od subote danju biti vruće u većini predjela.

Na Jadranu će najviša dnevna temperatura i dalje biti iznad 30 °C, ali će jutra zbog mirnih i vedrih noći biti manje topla. Bit će sunčano, danju uz slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a u subotu će gotovo potpuno oslabjeti.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!